BiH
256

Novo tumačenje Daytona u knjizi Florence Hartmann

Klix.ba
Izdavačka kuća Buybook u finalu svoje izdavačke produkcije u 2015. godini najavljuje izdanje koje unaprijed izaziva veliki interes javnosti: Florence Hartmann u svom najnovijem ostvarenju u produkciji Buybooka dokazuje da je Srebrenica bila kolateralna šteta Daytonskog pregovaračkog procesa koji se odvijao daleko od očiju javnosti još od proljeća 1995. godine.

Bivša novinarka Le Mondea, dopisnica sa područja bivše Jugoslavije i novinarka koja je na terenu pratila događaje koji su prethodili ratu, kao i sami rat u Bosni i Hercegovini, Florence Hartmann je imala iskustvo glasnogovornice i savjetnice tužiteljice na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Haški tribunal je 2011. godine osudio na sedmodnevnu zatvorsku kaznu radi otkrivanja tajnog dogovora koji su tokom suđenja Slobodanu Miloševiću sudije Tribunala sklopile sa Srbijom i javnosti uskratili kapitalne informacije koje povezuju Srbiju sa genocidom u Srebrenici.

U ekskluzivnom predgovoru, poznati britanski novinar Ed Vulliamy piše: "Ova knjiga Florence Hartmann, zasnovana na istraživanju mase dokaza koji dokumentuju opsadu Srebrenice, pokazuje da je postojala mnogo šira upletenost u događaje koji su vodili do pada enklave. Deklasificirane depeše, ekskluzivni intervjui i svjedočenja pred Haškim tribunalom pokazuju da su vlade Britanije, SAD-a i Francuske prihvatale, a katkad i tvrdile, da su Srebrenica i dvije preostale UN-ove zaštićene sigurne zone bile 'neodržive' mnogo prije nego što je general Ratko Mladić zauzeo grad, te bile spremne da ustupe Srebrenicu Srbima, u težnji da dođu do mape koja bi bila prihvatljiva Slobodanu Miloševiću, srbijanskom predsjedniku, u zamjenu za mir".

U tumačenju Florence Hartmann, Srebrenica nije samo sinonim za najveći pokolj na starom kontinentu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Srebrenica takođe nije samo sinonim neuspjeha velikih sila da spriječe povratak genocida u Evropi. Detaljan uvid u diplomatske procese u nedjeljama koje su prethodile tragediji otkriva da velike sile snose mnogo teži teret odgovornosti. Krv realpolitike - afera Srebrenica, osvjetljava dinamiku vođenja vanjske politike velikih sila koja je utjecala na sudbinu namijenjenu enklavama istočne Bosne. Ova knjiga, zasnovana na citatima direktnih aktera događaja nudi neumoljivu i objektivnu demonstraciju stupnja odgovornosti velikih sila, posebno Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, u zločinu genocida koji se odvijao pred njihovim očima. Ovaj istraživački rad pokazuje kako su i zašto ove tri velike sile pregovarale o napuštanju Srebrenice i tom lakovjernom trgovinom postale potpomagači posljednjeg genocida dvadesetog vijeka.

Krv realpolitike nije još jedna u nizu knjiga o Srebrenici - najvećem masakru na evropskom tlu od pada Trećeg rajha, niti najbolje dokumentovana knjiga koja dešifrira međunarodne odnose ukazujući šta se i danas dešava iza međunarodne scene. Ne radi se takođe niti o jednostavnom istraživanju o neuspjehu zapadnih zemalja da spriječe, u julu 1995, povratak genocida u Evropi. Krv realpolitike: afera Srebrenica je priča bez daha o drami u drami, priča o do sada nikada ispričanim višim interesima država koji su podstakli zapadne zemlje da prepuste stanovništvo osuđeno na smrt njegovim krvnicima. Rekonstrukcija, korak po korak, neizrecivog izbora diplomatija koje su Francusku, Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju učinili potpomagačima posljednjeg genocida prošlog stoljeća.

Buybook najavljuje promociju knjige sa učešćem Florence Hartmann i gostiju 9. novembra 2015. godine.