Kultura
23

Objavljena knjiga "Krv realpolitike afera Srebrenica“ autorice Florence Hartmann

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Izdavačka kuća "Buybook" iz Sarajeva objavila je knjigu "Krv realpolitike afera Srebrenica“, autorice Florence Hartmann, koja je bivša novinarka Le Mondea.

Ta knjiga osvjetljava dinamiku vođenja vanjske politike velikih sila koja je utjecala na sudbinu namijenjenu enklavama istočne Bosne. Zasnovana na citatima direktnih aktera događaja, nudi neumoljivu i objektivnu demonstraciju stupnja odgovornosti velikih sila posebno Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u zločinu genocida koji se odvijao pred njihovim očima. Taj istraživački rad pokazuje kako su i zašto te tri sile pregovarale o napuštanju Srebrenice i "tom lakovjernom trgovinom postale potpomagači posljednjeg genocida dvadesetog vijeka".

Na press-konferenciji u Sarajevu autorica Hartmann kazala je danas da je za pisanje te knjige morala pročitati više od hiljadu dokumenata za koje kaže da su "ponekad i dosadni, ali ključni da bi se uradila cjelokupna priča“.

"Knjiga govori o tome da se neki ljudi, u namjeri da postignu cilj što prije, ponašaju nehumano. Ne zato što su nehumani, nego zato što u jednom trenutku da bi postigli cilj za njih više ništa nije bitno i humana dimenzija nestaje. Knjigu sam napisala zato što smatram da se moramo suočavati s našim greškama, ali i izvući pouke iz toga", kazala je.

Direktor IK "Boybook" Damir Uzunović citira autoricu kad ona kaže da u toj knjizi ne iznosi svoje stavove, kao novinarka bježi od te ideje, ali "pušta dokumente da pričaju i slaže kockice“.

"To je najveća snaga ove knjige i same moralne ličnosti Florence Hartmann jer ona zna šta znači kad se jednom slože kockice", kaže on.

Promocija knjige "Krv realpolitike - afera Srebrenica" najavljena je za ponedjeljak u Sarajevu, a po riječima izdavača ideja je bila da bude objavljena prije 21. novembra, datuma obilježavanja godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bivša novinarka Le Mondea, dopisnica s područja bivše Jugoslavije i novinarka koja je na terenu pratila događaje koji su prethodili ratu, kao i sami rat u BiH Florence Hartmann je imala iskustvo glasnogovornice i savjetnice tužiteljice na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Haški tribunal osudio ju je 2011. godine na sedmodnevnu zatvorsku kaznu radi otkrivanja tajnog dogovora koji su tokom suđenja Slobodanu Miloševiću sudije Tribunala sklopile sa Srbijom i javnosti uskratili kapitalne informacije koje povezuju Srbiju s genocidom u Srebrenici.