{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo svjedočenje o forenzičkim nalazima u Srebrenici

S
6.3.2012. u 16:25
0
2
Novo svjedočenje o forenzičkim nalazima u Srebrenici
0
Novo svjedočenje o forenzičkim nalazima u Srebrenici
Radovan Karadžić
Svedočenjem višeg inspektora australijske policije Dina Meninga, danas popodne je u Haškom tribunalu nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću. Mening je autor tri izveštaja o masovnim grobnicama, koji su korišteni prilikom njegovih ranijih svjedočenja na suđenjima u Hagu.
On je od 1998. do 2002. godine predvodio tim istražilaca tužilaštva tribunala, koji su bili angažovani na prikupljanju i klasifikaciji forenzičkih dokaza o pogubljenim i pokopanim žrtvama na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Većina zaključaka do kojih se došlo prihvaćeni su kao presuđene činjenice u predmetu Karadžić. Kao primjere, tužilac je naveo rezultate istrage o otkrivenim čaurama u masovnim grobnicama u Cerskoj, koja je potvrdila da se podudaraju sa čaurama pronađenim duž puta i pored grobnica.

Mening je 170. svjedok tužilaštva na suđenju Karadžiću, koga optužnica tereti za genocid u Srebrenici i još sedam opština BiH, za progone nesrpskog stanovništva, za terorisanje sarajevskih civila artiljerijskim i snajperskim napadima i za uzimanje pripadnika UN za taoce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: