BiH
729

Novo poglavlje u civilnoj avijaciji, BiH večeras preuzima svoje nebo

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U noći sa srijede na četvrtak u 1:00 sat Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine – BHANSA počinje pružati usluge oblasne kontrole letenja u donjem sloju zračnog prostora (Lower airspace) Bosne i Hercegovine. Ovim činom se počinju ispisivati stranice novog poglavlja civilne avijacije Bosne i Hercegovine.

Kako piše na stranici Kontrolaletenja.net, u tekstu koji potpisuje Jasmin Lokmić, BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Izuzetak je bio zračni prostor koji je u neposrednoj blizini naših međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Prije rata, zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine bio je kontrolisan od strane centara u Zagrebu i Beogradu. Tokom rata Bosna i Hercegovina je bila “no-fly zone”, odnosno zona zabranjena za letenje svim zrakoplovima osim onima koji su pripadali NATO-u. Nakon završetka rata i uspostavom mira na teritoriju Bosne i Hercegovine nastavlja se sa normalnim odvijanjem civilnog saobraćaja iznad teritorije naše države. Zagreb i Beograd ponovo preuzimanju kontrolu nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine.

Pokretanjem BHATM projekta, odnosno projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH, krenulo se na dugi put uspostave suvereniteta nad zračnim prostorom iznad bh. državnog područja.

Saradnici na ovom projektu su bile agencija SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) i privatna firma Filedata d.o.o. iz Zagreba. Osim prethodno navedenih, španska kompanija Indra Sistemas, S.A. je odabrana za nabavku i instaliranje radara na Jahorini, sistema za procesiranje podataka, komunikacijskih uređaja, simulatora itd.

Za realizaciju Projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH po nekim informacijama obezbijeđeno je oko 52,8 miliona KM. Trenutno je BH ATM projekat u svojoj završnoj fazi: večeras će naši kontrolori letenja koji dolaze iz Mostara, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i ostalih bosanskohercegovačkih gradova preuzeti kontrolu nad donjim slojem zračnog prostora iznad Bosne i Hercegovine.

Odnosno, kontrolisat će avione koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara (32.500 stopa). Sljedeći korak je planiran za novembar 2015. godine kada će naši kontrolori napokon preuzeti i kontrolu nad gornjim slojem zračnog prostora i tako okončati ovaj dugogodišnji projekat.

Ovim putem upućujem iskrene čestitke kontrolorima letenja, tehničkom osoblju, meteorolozima, službi zrakoplovnih publikacija, službi zrakoplovnih informacija, centru potrage i spašavanja, centru letnih informacija, admistrativnom osoblju i na kraju menadžmentu na uloženom trudu i nesebičnom zalaganju koje su pokazali tokom svih ovih godina, piše Kontroloaletenja.net.