{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo poglavlje u civilnoj avijaciji, BiH večeras preuzima svoje nebo

12.11.2014. u 16:54
729
54
Novo poglavlje u civilnoj avijaciji, BiH večeras preuzima svoje nebo
729
Novo poglavlje u civilnoj avijaciji, BiH večeras preuzima svoje nebo
Foto: Arhiv
U noći sa srijede na četvrtak u 1:00 sat Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine – BHANSA počinje pružati usluge oblasne kontrole letenja u donjem sloju zračnog prostora (Lower airspace) Bosne i Hercegovine. Ovim činom se počinju ispisivati stranice novog poglavlja civilne avijacije Bosne i Hercegovine.
Kako piše na stranici Kontrolaletenja.net, u tekstu koji potpisuje Jasmin Lokmić, BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Izuzetak je bio zračni prostor koji je u neposrednoj blizini naših međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Prije rata, zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine bio je kontrolisan od strane centara u Zagrebu i Beogradu. Tokom rata Bosna i Hercegovina je bila “no-fly zone”, odnosno zona zabranjena za letenje svim zrakoplovima osim onima koji su pripadali NATO-u. Nakon završetka rata i uspostavom mira na teritoriju Bosne i Hercegovine nastavlja se sa normalnim odvijanjem civilnog saobraćaja iznad teritorije naše države. Zagreb i Beograd ponovo preuzimanju kontrolu nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine.

Pokretanjem BHATM projekta, odnosno projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH, krenulo se na dugi put uspostave suvereniteta nad zračnim prostorom iznad bh. državnog područja.

Saradnici na ovom projektu su bile agencija SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) i privatna firma Filedata d.o.o. iz Zagreba. Osim prethodno navedenih, španska kompanija Indra Sistemas, S.A. je odabrana za nabavku i instaliranje radara na Jahorini, sistema za procesiranje podataka, komunikacijskih uređaja, simulatora itd.Za realizaciju Projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH po nekim informacijama obezbijeđeno je oko 52,8 miliona KM. Trenutno je BH ATM projekat u svojoj završnoj fazi: večeras će naši kontrolori letenja koji dolaze iz Mostara, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i ostalih bosanskohercegovačkih gradova preuzeti kontrolu nad donjim slojem zračnog prostora iznad Bosne i Hercegovine.

Odnosno, kontrolisat će avione koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara (32.500 stopa). Sljedeći korak je planiran za novembar 2015. godine kada će naši kontrolori napokon preuzeti i kontrolu nad gornjim slojem zračnog prostora i tako okončati ovaj dugogodišnji projekat.

Ovim putem upućujem iskrene čestitke kontrolorima letenja, tehničkom osoblju, meteorolozima, službi zrakoplovnih publikacija, službi zrakoplovnih informacija, centru potrage i spašavanja, centru letnih informacija, admistrativnom osoblju i na kraju menadžmentu na uloženom trudu i nesebičnom zalaganju koje su pokazali tokom svih ovih godina, piše Kontroloaletenja.net.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: