BiH
0

Novković: Bez novca moguć zastoj u procesuiranju ratnih zločina

FENA
Milorad Novković
Milorad Novković
Nedostatak finansijskih sredstava može dovesti do zastoja u procesuiranju ratnih zločina u BiH, što bi uticalo da rokovi iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina ne budu ispoštovani, smatra Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Novković je u intervjuu za BIRN-Justice Report kazao da je VSTV vladama entiteta i kantona dostavilo podatke o finansijskim sredstvima koja su potrebna za procesuiranje ratnih zločina u narednom periodu, ali još uvijek nije dobilo odgovor da li će sredstva biti osigurana.

On naglašava i kako je upitno da li će biti ispoštovani rokovi za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH kako je predviđeno Strategijom.

"Strategija je doprinijela ubrzanju rješavanja predmeta ratnih zločina. Međutim, nisu postignuti svi efekti kako je to predviđeno u Strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Zbog toga se nalazimo u situaciji da je veliko pitanje da li će moći biti ispoštovani rokovi koji su predviđeni i propisani u Strategiji", kazao je Novković.

Novi Nacrt zakona o sudovima u BiH, koji je tokom 2012. godine predložilo Ministarstvo pravde BiH, dodaje, neće umanjiti nadležnost Državnog suda, niti će dovesti do zastoja u provođenju Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Obećanja vlada Vijeće ministara BiH je u decembru 2008. godine usvojilo Strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Strategijom je predviđeno da složeni predmeti ratnih zločina budu procesuirani na državnom nivou u roku od sedam godina, dok ostali predmeti trebaju biti okončani za 15 godina u tužilaštvima entiteta i Brčko Distrikta.

Tokom 2012. godine izvršena je i raspodjela predmeta ratnih zločina prema kojoj su složeni predmeti ostavljeni na procesuiranje Državnom tužilaštvu, dok su ostali predmeti prebačeni tužilaštvima u Republici Srpskoj (RS), Federaciji BiH (FBiH) i Brčko Distriktu.

Novković ističe da su Sud i Tužilaštvo BiH u 2012. ustupili entitetskom pravosuđu više predmeta nego što je to učinjeno u prethodnih pet godina.

VSTV je sredinom 2012. godine za sva tužilaštva u BiH sačinilo elaborat u kojem je naznačeno šta je potrebno uspostaviti u svakom tužilaštvu kako bi se predmeti što efikasnije procesuirali.

"Stavljen je prijedlog za proširenje sistematizacije u okružnim i kantonalnim tužilaštvima, zatim prijedlog za uspostavljanje kompletne infrastrukture koja bi mogla da prati procesuiranje predmeta ratnih zločina u većem obimu", naglašava Novković.

Kazao je i da su vladama entiteta i kantona dostavljeni tačni podaci o potrebama pravosudnih institucija i podaci o finansijskim sredstvima potrebnim za procesuiranje ratnih zločina.

"Zvanično, ni od jedne vlade entiteta i kantona, izuzev Kantona 10, nismo dobili potvrdu da će biti osigurana finansijska sredstva. U razgovorima smo dobili obećanja, ali do danas nismo dobili dokument koji to garantira", pojašnjava Novković.

Iako su budžeti za 2013. godinu već usvojeni u pojedinim kantonima i entitetima, Novković kaže kako nema informaciju šta je sa sredstvima za procesuiranje ratnih zločina.

"Ukoliko se sredstva ne osiguraju, onda će doći do zastoja procesuiranja predmeta ratnih zločina, što će direktno uticati da se ne ispoštuju rokovi koji su propisani u Strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina", zaključuje Novković.

Novi sud za veću efikasnost ipak, navodi kako vjeruje da će sredstva za procesuiranje ratnih zločina biti obezbijeđena, te da ne očekuje da će doći do zastoja u radu na ovim predmetima ni u 2013. godini.

"Ne bi smjelo da dođe do stagnacije u 2013. Vode se razgovori između OSCE-a, VSTV-a i tužilaštava kako bi i za tu godinu bila osigurana određena sredstva za infrastrukturu tužilaštava", kazao je.

Predsjednik Novković podsjeća i kako se u 2014. godini očekuje dobivanje sredstava iz IPA programa (Instrumenti pretpristupne pomoći Evropske unije) koja će biti "velika pomoć za procesuiranje predmeta ratnih zločina na entitetskom i državnom nivou".

Govoreći o Nacrtu zakona o sudovima u BiH koji je krajem augusta 2012. godine predložilo Ministarstvo pravde BiH, Novković kaže kako smatra da se ovim Nacrtom ne umanjuje nadležnost Suda BiH.

Nacrt zakona o sudovima ne predviđa nadležnost Suda BiH za krivična djela utvrđena entitetskim i zakonima Brčko Distrikta kada ta djela ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost, nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet države, kao i kada mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu.

Također, nije predviđena nadležnost Suda BiH za davanje uputstva za primjenu krivičnog prava u vezi s djelima genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i kršenja zakona i običaja ratovanja, niti da rješava sukobe nadležnosti između sudova entiteta.

Ovim Nacrtom zakona predviđeno je i formiranje Apelacionog suda BiH, koji bi odlučivao po žalbama na prvostepene presude Državnog suda, ali bi bio odvojen od njega.

Žalbe na prvostepene presude sada rješava Apelaciono odjeljenje koje je u sastavu Suda BiH.

"Svakako se ne umanjuje nadležnost Suda BiH, već će kompletnu apelaciju i odlučivanje o žalbama preuzeti Apelacioni sud BiH", ističe Novković i dodaje da smatra kako s usvajanjem ovog Nacrta neće doći do zastoja u provođenju Strategije.

"Kako može da bude zastoj kada se osniva još jedan sud. Mislim čak da bi bila postignuta veća efikasnost", istaknuo je Novković u intervjuu za BIRN-Justice Report.