Suđenje Radovanu Karadžiću
1

Novinaru iz Beograda zbog filma o Srebrenici prijećeno smrću

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši novinar iz Beograda Zoran Petrović Piroćanac negirao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je u julu 1995. rekao izvještaču londonskog Independenta da je u velikoj nevolji zato što je optuženi ljut na njega zbog prikazivanja filma o Srebrenici u kojem su se vidjela tijela Bošnjaka.

Petrovićev film uveden je kao dokaz Optužbe na suđenju Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS). U jednoj sekvenci filma, Petrović je iz automobila snimio hrpu beživotnih tijela ispred skladišta Zadruge u selu Kravica, dok su okolo hodali srpski policajci i odjekivali rafali.

Prema optužnici protiv Karadžića, u Kravici 13. jula 1995. godine pripadnici vojske i policije RS-a su ubili oko 1.000 bošnjačkih zarobljenika. Karadžić je optužen za genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Petrovićev dokumentarni film prikazan je 15. jula 1995. na beogradskoj televiziji Studio B, a novinar Independenta Robert Block posvjedočio je u martu na suđenju Karadžiću da je dan kasnije pogledao film u prostorijama te televizije i na osnovu njega napisao tekst o prvim pogubljenima u Srebrenici.

Block je tada izjavio i da je originalni film ubrzo nestao iz Studija B, a da mu je Petrović, kojeg je posjetio u njegovoj kući, kazao da je Karadžić bio veoma ljut zbog prikazivanja filma i teksta u Independentu i da je stoga naložio da film bude zaplijenjen.

Petrović, koji je u Haag pozvan na zahtjev Karadžića, u četvrtak je tu tvrdnju nazvao “neistinitom”, a Blocka “velikim lašcem”.

  • Block nikada nije bio u mojoj kući, rekao je svjedok. On je kazao da iz rukovodstva RS-a “nije bilo negativnih reakcija” na film, ali da je “od nekih boraca iz RS-a” dobijao prijetnje smrću.

Dok ga je Karadžić ispitivao, Petrović je potvrdio da je kasetu s filmom poslije emitovanja na Studiju B poslao autobusom na Pale, nakon što mu je bilo preneseno da lideri bosanskih Srba žele da pogledaju film.

Petrović je precizirao i da se na filmu, pored “15-20” leševa u Kravici, moglo vidjeti “desetak” Bošnjaka na terasi “Bijele kuće” u Potočarima, kao i “stotinjak” muškaraca iz Srebenice, koje je Vojska Republike Srpske (VRS) zarobila u okolini Sandića. Prema optužnici, ti ljudi ubijeni su u narednim danima na lokacijama u okolini Zvornika.

Na sugestiju optuženog, Petrović je izjavio da je ubistvima u Kravici prethodio incident u kojem je bio ranjen jedan srpski policajac.

U dodatnom ispitivanju, tužilac Julian Nicholls pitao je Petrovića da li mu je neko iz rukovodstva RS-a izrazio zabrinutost zbog snimka leševa, te želju da istraži događaj. Svjedok je odgovorio da nije.

  • Nakon što su vam vlasti tražile kasetu i vi ste je poslali, do nas je došao vaš nemontirani materijal u kojem su nedostajali ključni dijelovi – snimci iz Kravice, Potočara i Sandića. Vi to niste mogli objasniti, niti sada možete. Mislite li da je to slučajnost, pitao je tužilac Nicholls.

Petrović je odgovorio da je kasetu “davao na mnogo adresa” i da “ne može da garantuje šta je bilo i kako je bilo”, ali je primijetio i da su ključne scene kasnije pronađene i da su “jedini dokaz” na filmu o tome šta se događalo poslije pada Srebrenice.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak, 4. maja, iskazom posljednjeg svjedoka Optužbe, javio je BIRN-Justice Report.