{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Negiranje zločina

S
5.3.2012. u 16:27
0
4
Suđenje Karadžiću: Negiranje zločina
0
Suđenje Karadžiću: Negiranje zločina
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva Manojlo Milovanović izjavio je da Vojska Republike Srpske (VRS) nije terorisala civile u Sarajevu, ni proganjala Bošnjake i Hrvate, niti činila i prikrivala zločine tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
Milovanović, nekadašnji načelnik Glavnog štaba VRS-a, tokom unakrsnog ispitivanja rekao je da nije čuo za plan bosanskih Srba da “izbace muslimane i Hrvate sa većine teritorija pod kontrolom VRS-a”. Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić upitao je svjedoka da li je VRS nastupala zločinački i prikrivala zločine, na šta je Milovanović uzvratio da nije. Isti odgovor Milovanović je dao i na pitanje Karadžića da li je VRS “na bilo koji način terorisala civile u Sarajevu”.

Tvrdeći da je za vrijeme rata u Sarajevu ostalo “između 50.000 i 70.000 Srba”, Karadžić je pitao: “Da li bismo mi – čak i da smo bili zločinci i terorisali civile – terorisali i Srbe u Sarajevu?” “Po takvim dijelovima grada nismo smjeli da djelujemo, jer nismo znali koliko ima Srba tamo”, rekao je Milovanović.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, genocid i uzimanje vojnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, Milovanović je ustvrdio i da su eksplozije u ulici Vase Miskina 1992. i na pijaci Markale 1994. u kojima je ubijeno više od 70, a ranjeno više od 250 Sarajlija, izazvale vlasti u Sarajevu kako bi prekinule po njih nepovoljan tok mirovnih pregovora.

Svjedok je kazao da je komisija VRS-a utvrdila da na Markalama nije eksplodirala minobacačka granata, nego mina postavljena u zemlji.

Prema optužnici, u ulici Vase Miskina 27. maja 1992. godine minobacačka granata VRS-a ubila je 26, a ranila 108 građana u redu za hljeb. U eksploziji minobacačke granate na Markalama 5. februara 1994. poginulo je 66 građana, a ranjeno više od 140 civila, stoji u optužnici protiv Karadžića.

Milovanović je ustvrdio da je granata od 82 milimetra mogla ubiti “sedam-osam” i raniti “16 do 18” gusto raspoređenih ljudi. Na Karadžićevu sugestiju da su “muslimani žrtvovali sopstveno stanovništvo da bi nas ocrnili”, Milovanović je odgovorio potvrdno.

Milovanović je prihvatio i tvrdnje optuženog da je VRS u ljeto 1995. godine pripadnike UNPROFOR-a “zadržala” kao “ratne zarobljenike”, a nije ih uzela kao taoce, nakon bombardovanja položaja VRS-a, kojim su se, kako je rečeno, “plavi šljemovi” stavili na stranu protiv bosanskih Srba.

Svjedok je negirao i da je u jesen 1994. rekao holandskom generalu Adrianusu Van Baalu, tadašnjem načelniku štaba UNPROFOR-a u Sarajevu, da će VRS snajperima namjerno gađati tramvaje, što je Van Baal ranije posvjedočio na suđenju Karadžiću. Milovanović je dodao i da je to bilo nemoguće zato što je “VRS bila na 5,5 kilometara od centra”.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 6. marta 2012. godine, iskazom sljedećeg svjedoka Optužbe, javio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: