{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milovanović negirao terorisanje civila u Sarajevu

F
5.3.2012. u 17:36
0
4
Milovanović negirao terorisanje civila u Sarajevu
0
Milovanović negirao terorisanje civila u Sarajevu
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva Manojlo Milovanović u ponedjeljak je izjavio je da Vojska Republike Srpske (VRS) nije terorisala civile u Sarajevu, ni proganjala Bošnjake i Hrvate, niti činila i prikrivala zločine tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Milovanović, nekadašnji načelnik Glavnog štaba VRS-a, tokom unakrsnog ispitivanja rekao je da nije čuo za plan bosanskih Srba da “izbace muslimane i Hrvate s većine teritorija pod kontrolom VRS-a”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić upitao je svjedoka da li je VRS nastupala zločinački i prikrivala zločine, na šta je Milovanović uzvratio da nije. Isti odgovor Milovanović je dao i na pitanje Karadžića da li je VRS “na bilo koji način terorisala civile u Sarajevu”.

Tvrdeći da je za vrijeme rata u Sarajevu ostalo “između 50.000 i 70.000 Srba”, Karadžić je pitao: “Da li bismo mi – čak i da smo bili zločinci i terorisali civile – terorisali i Srbe u Sarajevu?” “Po takvim dijelovima grada nismo smjeli da djelujemo, jer nismo znali koliko ima Srba tamo”, rekao je Milovanović.

Dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, Milovanović je ustvrdio i da su eksplozije u ulici Vase Miskina 1992. i na pijaci Markale 1994. u kojima je ubijeno više od 70, a ranjeno više od 250 Sarajlija, izazvale vlasti u Sarajevu kako bi prekinule po njih nepovoljan tok mirovnih pregovora.

Svjedok je kazao da je komisija VRS-a utvrdila da na Markalama nije eksplodirala minobacačka granata, nego mina postavljena u zemlji.

Prema optužnici, u ulici Vase Miskina 27. maja 1992. godine minobacačka granata VRS-a ubila je 26, a ranila 108 građana u redu za hljeb. U eksploziji minobacačke granate na Markalama 5. februara 1994. poginulo je 66 građana, a ranjeno više od 140 civila, stoji u optužnici protiv Karadžića.
Milovanović je ustvrdio da je granata od 82 milimetra mogla ubiti “sedam-osam” i raniti “16 do 18” gusto raspoređenih ljudi. Na Karadžićevu sugestiju da su “muslimani žrtvovali sopstveno stanovništvo da bi nas ocrnili”, Milovanović je odgovorio potvrdno.

Milovanović je prihvatio i tvrdnje optuženog da je VRS u ljeto 1995. godine pripadnike UNPROFOR-a “zadržala” kao “ratne zarobljenike”, a nije ih uzela kao taoce, nakon bombardovanja položaja VRS-a, kojim su se, kako je rečeno, “plavi šljemovi” stavili na stranu protiv bosanskih Srba.

Svjedok je negirao i da je u jesen 1994. rekao holandskom generalu Adrianusu Van Baalu, tadašnjem načelniku štaba UNPROFOR-a u Sarajevu, da će VRS snajperima namjerno gađati tramvaje, što je Van Baal ranije posvjedočio na suđenju Karadžiću. Milovanović je dodao i da je to bilo nemoguće zato što je “VRS bila na 5,5 kilometara od centra”.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 6. marta, iskazom sljedećeg svjedoka Optužbe, javio je BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: