RTV Travnik
0

Novinari u generalnom štrajku

SRNA
Novinari, snimatelji i radnici Radio-televizije Travnik (RTT) jutros su u 10.00 sati prekinuli emitovanje programa i stupili u generalni štrajk.

"Zahtijevamo hitno rješavanje vlasničkih odnosa, uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za period od 2003. do 2010. godine, te isplatu četiri zaostale plate", rekao je Srni predsjednik Sindikata ove medijske kuće Kadro Baltić.

On je naveo da su svoje zahtjeve dostavili direktoru RTV Travnik, načelniku opštine Travnik Tahiru Lendi, Centrali SDA, Opštinskom i kantonalnom odboru SDA, te Ministarstvu obrazovanja Srednjobosanskog kantona.

U Sindikatu ove medijske kuće podsjećaju da je 1997. godine osnovana televizija Travnik, a njen osnivač je, kako kažu, Centrala SDA Sarajevo.

Radio Travnik 22. oktobra 1967. godine osnovala je Skupština opštine Travnik i kao takav postojao je do 1997. godine kada je ugašen i pripojen novoosnovanom mediju RTT i tako, automatski došao u vlasništvo SDA.

U Sindikatu dodaju da su juče telefonom razgovarali sa portparolom SDA Amirom Zukićem i doznali da ta stranka vodi pregovore o prenosu vlasništva na neka privatna lica.

Radnici ove medijske kuće ističu da se nameće pitanje po kojem principu i na koji način Centrala SDA BiH može prodavati nešto što je "nezakonito stanovnicima Travnika oduzeto prije 13 godina".