BiH
5

Novinari iz Goražda: Podrška kolegama izloženim brutalnim napadima

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Kluba novinara iz Goražda danas su se okupili na "protestnoj kafi" u prostorijama Radija Goražde kako bi iskazali solidarnost i dali podršku kolegama iz medija koji su ovih dana izloženi brutalnim napadima.

Nedopustivi su fizički napadi na novinarske ekipe BNTV-a i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, poručili su novinari iz Goražda podsjećajući kako su posljednji napadi na novinare pokazali da se poluge vlasti koriste za obračun sa slobodnim novinarstvom.

"Činjenica je da je u svim ovim slučajevima došlo do upotrebe poluga vlasti da se uskrati pravo na profesionalno izvještavanje. Strašno je da ljudi koji su na vlasti koriste mehanizme države da se obračunaju sa novinarima, što je u svakoj demokratskoj zemlji nedopustivo“, kazao je Hasan Gabela, predsjednik Udruženja novinara Goražde.

I okupljanje novinara u Goraždu jedan je od načina da se ukaže na kršenje medijskih sloboda i prava novinara.

"Jedan od načina da se ukaže na kršenje novinarskih sloboda je okupljanje novinara. Ova profesija je teška i odgovorna. Profesionalnim odnosom se može dosta toga postići, novinari u svakoj situaciji moraju sačuvati dignitet, čast i dostojanstvo profesije", kazala je Anka Ćurovac, članica Kluba novinara iz Goražda.

Simptomatično je međutim da se najbrutalniji napadi na novinare i medijske slobode dešavaju u društvu koje sebe naziva demokratskim i u kojem su uslovno rečeno zagarantovana prava na slobodu izražavanja i slobodno novinarstvo.

"Ponekad su novinari prisiljeni da rade u službi onih koji ih plaćaju, ali pravi profesionalni novinari trebju da kažu istinu, da objektivno informišu javnost i naravno da su onda ugroženi i izloženi napadima, jer je istina često bolna, ali istina se treba i mora reći“, kazala je Ćurovac.