BiH
2

Novinari FTV-a pred sudom u B. Luci: Dokazat ćemo da je ovo političko suđenje

FENA
Bakir Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Četvero urednika i dvojica novinara Federalne televizije (FTV) izjasnili su se danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci da nisu krivi po optužnici kojom se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Naime, Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je 17. januara 2012. godine Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv četvero urednika i dvojice novinara Federalne televizije (FTV) kojom ih terete da su počinili spomenuto krivično djelo.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je zatim, 28. juna 2013., podiglo optužnicu, a potvrdio ju je 11. jula banjalučki Osnovni sud.

Optužnica je podignuta protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića, urednice Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika političkog magazina "60 minuta" FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića.

Nakon završnog ročišta za izjašnjenje o krivici, Bakir Hadžiomerović je rekao da je "banjalučko pravosuđe jedino mjesto u Evropi u kojem se odgovara za verbalni delikt“ i da je uvjeren da će se dokazati da je ovo "političko suđenje“.

"Sudski proces će pokazati da je ovo političko suđenje, još jedno u nizu koje doživljamo od istog ovog pravosuđa", rekao je Hadžiomerović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Zanimljivo je u ovom slučaju da su novinare ustvari tužili novinari.

Naime, u prijavi, koju je potpisao predsjednik Udruženja novinara RS-a Dragan Jerinić, navodi se da je povod specijalni prilog političko-informativnog magazina "60 minuta“ i centralna informativna emisija "Dnevnik 2“, emitirani 9. januara 2012.

Dalje stoji da su Babić, Tica, Pašukan i Kaletović u 'Dnevniku' FTV-a, odnosno prilozima o proslavi 20. godišnjice RS-a, "na eksplicitan način gledaocima sugeriralii zaključak kako je RS genocidna tvorevina".

"Reporter Darjan Babić direktno javljanje iz Banje Luke započeo je rečenicom: 'Dobro veče, Aida, iz Banje Luke, središnjeg mjesta proslave dvadesete obljetnice Republike Srpske, proslave genocida i agresije nad Bosnom i Hercegovinom', stoji u prijavi.

Bakir Hadžiomerović je još danas u izjavi novinarima rekao i da je "nažalost i rukovodstvo FTV-a napravilo jedan presedan, pa od šest optuženih, četvero ima putne naloge za dolazak u Banju Luku, a dvoje (Bakir Hadžiomerović i Damir Keletović) nema“.

"To dovoljno govori o njihovoj zainteresiranosti za ovaj sudski proces", rekao je Hadžiomerović.