BiH
0

Novinari iz RS tužili kolege s FTV-a zbog "izazivanja mržnje"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Okružno tužilaštvo Banja Luka je 28. juna 2013. podiglo optužnicu protiv četvero urednika i dvaju novinara Federalne televizije (FTV) kojom terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a optužnicu je potvrdio 11. jula Osnovni sud u Banjoj Luci, potvrđeno je danas Agenciji Fena u Okružnom tužilaštvu.

Sud još nije zakazao ročište o ovom slučaju. Zanimljivo je u ovom slučaju da su novinare ustvari tužili novinari.

Naime, Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je 17. januara 2012. godine Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv, kako je navedeno, četvero urednika i dvaju novinara Federalne televizije (FTV) kojom terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Krivična prijava podnijeta je protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića, urednice Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika političkog magazina "60 minuta" FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića.

U prijavi, koju je potpisao predsjednik Udruženja novinara RS-a Dragan Jerinić, navodi da je povod specijalni prilog političko-informativnog magazina "60 minuta“ i centralna informativna emisija Dnevnik 2, emitirani 9. januara 2012.

Rezultat istrage, kako se navodi u rješenju Suda, "potvrđuje osnovanju sumnju da su osumnjičeni učinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294. a stav 1. KZ RS“.

U svojim odbranama osumnjičeni negiraju izvršenje predmetnih krivičnih djela.

"Predmetno činjenično stanje prozilazi iz sadržaja emitovanih emisija na FTV, 9. januara 2012. godine, kada je obilježavan u RS-u praznik Dan Republike. Predmetnim sadržajem koji je objavljen javno putem televizije s izborom tema i načinom izvještavanja predstavlja djelatnosti kojima se izaziva mržnja i razdor između konstitutivnih naroda u RS-u, a koja može imati za posljedicu ugrožavanje zajedničkog života svih građana".

Udruženje novinara RS-a je u prijavi navelo da su povod za prijavu protiv kolega s FTV emisije objavljene na FTV-u 9. januara 2012., kada je obilježavan Dan RS-a, a u njima je, prema stavu UNRS, prisutna namjera autora da "izlože poruzi nacionalne i etičke simbole RS-a i na taj način kod građana podstaknu nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema srpskom narodu u BiH".

"Šarić, Kaletović i Hadžiomerović su u specijalnom prilogu političko-informativnog magazina '60 minuta', gledaocima u najgledanijem terminu, na eksplicitan način, kroz izbor snimljenog materijala, izbor sagovornika i izborom iz konteksta njihovih izjava, istoriju srpskog naroda prikazali kao 'genocidan kulturni model' koji se provodi posljednjih 150 godina, a RS kao 'jedini uspio politički projekat' takve srpske nacionalne politike", tvrdi UNRS u krivičnoj prijavi.

U spornim emisijama je, kako se tvrdi, prisutna namjera autora da "izlože poruzi nacionalne i etičke simbole RS-a i na taj način kod građana podstaknu nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema srpskom narodu u BiH".

U prijavi dalje stoji da su Babić, Tica, Pašukan i Kaletović u 'Dnevniku' FTV-a, odnosno prilozima o proslavi 20. godišnjice RS-a, "na eksplicitan način gledaocima sugerisali zaključak kako je RS genocidna tvorevina".

"Reporter Darjan Babić direktno javljanje iz Banje Luke započeo je rečenicom: 'Dobro veče, Aida, iz Banje Luke, središnjeg mjesta proslave dvadesete obljetnice Republike Srpske, proslave genocida i agresije nad Bosnom i Hercegovinom', stoji u prijavi.

UNRS je u prijavi, između ostalog, predložio Okružnom tužilaštvu Banja Luka da protiv osumnjičenih bude otvorena istraga u kojoj će biti saslušani na okolnosti pripremanja i emitovanja "inkriminisanih" priloga.