BiH
0

Nović odbio da bude u odboru programa "Sarajevo Evropski most kultura"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva su nakon duže rasprave danas usvojili Odluku o formiranju Organizacionog odbora za pripremu i provođenje kulturnog programa “Sarajevo Evropski most kultura 2014” uz dopunu sastava članova odbora s Tatjanom Ljujić- Mijatović, Sanjom Lazar i Vedranom Dodikom.

Usvajanjem ove odluke Grad Sarajevo započinje aktivnosti na pripremi i provođenju programa “Sarajevo Evropski most kulture 2014” radi obilježavanja historijskih godišnjica tokom 2014. godine, a koje su od značaja za Grad, BiH, Evropu i svijet.

To su 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 60 godina od usvajanja Evropske konvencije o kulturi, 30 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine i 30 godina postojanja festivala “Sarajevska zima”.

Prijedlog za proširenje članova Organizacionog odbora predložila je predsjednica Kluba SDP-a Arijana Talović smatrajući da će Tatjana Ljujić-Mijatović, Sanja Lazar i Vedran Dodik profesionalnim i ljudskim karakteristikama upotpuniti formiranje odbora i doprinijeti njegovom radu.

Tokom rasprave najviše polemike izazvala je informacija, koju je u ime gradonačelnika Grada Sarajeva Ive Komšića, istakao vijećnik Miro Lazović navodeći da je “gradonačelnik Sarajeva dobio dopis od ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića, koji ne može prihvatiti članstvo u Organizacionom odboru zbog toga što je državno ministarstvo predvidjelo da učestvuje samo u onim odborima, koji su u oba entiteta, na nivou države".

Na ovo najoštrije su reagovali zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer i vijećnica Edina Latif. S obzirom na to da je ministar Nović, ističe Latif, postupio po direktivi svog stranačkog šefa smatra da nije iznenađujuća njegova odluka. Smatra da se ovim namjerno opstruira nešto što je od državnog značaja za BiH.

Iako je bilo prijedloga da se umjesto Novića za člana Odbora izabere Ibrahim Spahić, vijećnici su podržali prijedlog Edine Latif da se na to mjesto imenuje zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Podržavajući ovaj prijedlog Gojer je prokomentirao Novićevu odluku postavljajući pitanje bh. političarima.

"Dokle će Nović sa toga mjesta minirati državu BiH? Nemojte da se sakrivamo i govorimo o koordinacijama. Koordinacije nema. Koordinaciju je unio njegov šef Milorad Dodik u razgovore političke. Kada ćemo se vratiti zakonima u ovoj državi, a ne političkim dogovorima grupe baraba po kafanama", rekao je Gojer.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović također je potvrdio da su “ovdje politički razlozi u igri”.

Vijećnik Miroslav Živanović i predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje naglasio je da “ova manifestacija ima odnos i prema Evropskoj komisiji, a sve što ide prema Evropskoj komisiji je rezultat zajedničkog djelovanja i koordiniranja između entiteta”.

"Možda to ministar u trenutku kada je dobio ovaj poziv nije najbolje shvatio, te ovo treba tretirati kao neku vrstu nesporazuma", rekao je Živanović.

Hasan Hodžić se pozvao na član 5. Odluke, koji govori da “u slučaju spriječenosti člana Odbora da prisustvuje sjednici Odbora, isti može ovlastiti lice koje će u njegovo ime prisustvovati i odlučivati na sjednici kao zamjenski član”, ističući da ovaj član “Nović nije ni pročitao”.

U tom smislu pojedini vijećnici su bili za to da se ovaj član izbriše iz odluke, što na kraju nije podržano.

Sastavni dio odluke je Konvencija potpisana na inicijativu vlade Republike Francuske da se Grad Sarajevo priključi suorganizovanju manifestacije nazvane “Sarajevo 2014” u junu 2014. godine povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, a koju bi činili kulturni događaji koji će obilježiti prijateljske veze između naroda Francuske i BiH.

Prema članu 12. ove odluke Grad Sarajevo i vlada Francuske obavezale su se da će najkasnije do 31. decembra 2013. godine definirati raspodjelu zadataka i odgovornosti te informirati o bilateralnim i evropskim pojedinostima ove saradnje 2014. godine, koje su dio transparentnog francusko-bosanskohercegovačkog bilateralnog odnosa, prije, u toku i poslije juna 2014., u Sarajevu, u BiH i u Francuskoj.