{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U junu manifestacija "Sarajevo srce Evrope", dolaze i bivši pobjednici Tour de Francea

A
8.4.2013. u 13:35
50
0
U junu manifestacija "Sarajevo srce Evrope", dolaze i bivši pobjednici Tour de Francea
50
Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Roland Gilles objavio je danas u preliminarni sadržaj manifestacije "Sarajevo srce Evrope" kojom će biti obilježena 100. godišnjica Prvog svjetskog rata i 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, javio je novinar agencije Anadolija.
Među najznačajnijim događajima je muzički festival "Fete de la musique" i veliki koncert koji će biti održani 21. juna 2014., zatim velika profesionalna biciklistička nagrada Sarajeva u partnerstvu sa "Tour de France" i Biciklističkim savezom BiH, koja će biti održana dan kasnije, 22. juna naredne godine. Takmičenje će biti održano u Sarajevu i na stazama oko Sarajeva, a ugostit će niz bivših pobjednika "Tour de Francea" i okupiti veliki broj biciklista.

Francuski ambasador u BiH Roland Gilles predstavljajući projekat danas u Sarajevu rekao je kako postoji snažna politička motivacija koja je navela vlasti u Francuskoj na pripremanje programa za obilježavanje spomenutih jubileja.

"Prvi svjetski rat, čija je iskra upaljena upravo ovdje u Sarajevu, predstavlja događaj koji je izuzetno snažno obilježio cijeli svijet, a posebno Francusku", pojasnio je ambasador Gilles.

Projekat "Sarajevo srce Evrope" temelji se na načelu jednog kulturnog događaja organizovanog kao multidisciplinarni festival, koji će se desiti u periodu od 21. do 28. juna. 2014.godine.

Fondacija „Sarajevo srce Evrope“ je osnovana na francusku inicijativu u cilju koordinacije i realizacije planiranih događaja posvećenih obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

"Jedan veliki film će biti napravljen u junu mjesecu. Na ovom filmu već sada radi 16 evropskih režisera i film će se zvati 'Mostovi Sarajeva', a radi se o povezivanju i pravljenju mostova između naroda i kultura. Želja nam je da film bude prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, a nakon toga i na Sarajevo film festivalu naredne godine", pojasnio je francuski ambasador.

Prema njegovim riječima od 22. do 25. juna naredne godine će biti organizovano niz regionalnih koncerata u Sarajevu i u nekoliko gradova BiH.

"U istoj toj sedmici bit će organizovana međunarodna konferencija historičara, čiji su nosioci Misija za obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, francuski i evropski univerziteti zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH i univerzitetima iz BiH. Oko 28. juna će biti organizovano nekoliko debata, a sukladno dogovoru koji je postignut između grada Sarajeva i Bečke filharmonije bit će organizovan i veliki koncert Bečke filharmonije", dodao je ambasador Gilles.

On je naglasio da su, osim ovog kulturnog događaja, u pripremi i drugi projekti. Ambasador je također najavio da Francuska zajedno sa Međunarodnim olimpijskim komitetom priprema obnovu Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Sarajevo će biti domaćin velikog međunarodnog naučnog skupa povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Učešće na konferenciji je potvrdilo 116 naučnika iz 26 zemalja svijeta, a to su Hrvatska, BiH, Njemačka, Mađarska, Makedonija, Srbija, Austrija, Slovenija, Ukrajina, Velika Britanija, Poljska, Finska, Češka Republika, Francuska, SAD, Bugarska, Holandija, Litvanija, Rumunija, Slovačka, Turska, Rusija, Kanada, Grčka, Irska i Švicarska, saopćeno je iz Instituta za historiju Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: