{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U junu manifestacija "Sarajevo srce Evrope", dolaze i bivši pobjednici Tour de Francea

A
8.4.2013. u 13:35
50
0
U junu manifestacija "Sarajevo srce Evrope", dolaze i bivši pobjednici Tour de Francea
50
Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Roland Gilles objavio je danas u preliminarni sadržaj manifestacije "Sarajevo srce Evrope" kojom će biti obilježena 100. godišnjica Prvog svjetskog rata i 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, javio je novinar agencije Anadolija.
Među najznačajnijim događajima je muzički festival "Fete de la musique" i veliki koncert koji će biti održani 21. juna 2014., zatim velika profesionalna biciklistička nagrada Sarajeva u partnerstvu sa "Tour de France" i Biciklističkim savezom BiH, koja će biti održana dan kasnije, 22. juna naredne godine. Takmičenje će biti održano u Sarajevu i na stazama oko Sarajeva, a ugostit će niz bivših pobjednika "Tour de Francea" i okupiti veliki broj biciklista.

Francuski ambasador u BiH Roland Gilles predstavljajući projekat danas u Sarajevu rekao je kako postoji snažna politička motivacija koja je navela vlasti u Francuskoj na pripremanje programa za obilježavanje spomenutih jubileja.

"Prvi svjetski rat, čija je iskra upaljena upravo ovdje u Sarajevu, predstavlja događaj koji je izuzetno snažno obilježio cijeli svijet, a posebno Francusku", pojasnio je ambasador Gilles.

Projekat "Sarajevo srce Evrope" temelji se na načelu jednog kulturnog događaja organizovanog kao multidisciplinarni festival, koji će se desiti u periodu od 21. do 28. juna. 2014.godine.

Fondacija „Sarajevo srce Evrope“ je osnovana na francusku inicijativu u cilju koordinacije i realizacije planiranih događaja posvećenih obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

"Jedan veliki film će biti napravljen u junu mjesecu. Na ovom filmu već sada radi 16 evropskih režisera i film će se zvati 'Mostovi Sarajeva', a radi se o povezivanju i pravljenju mostova između naroda i kultura. Želja nam je da film bude prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, a nakon toga i na Sarajevo film festivalu naredne godine", pojasnio je francuski ambasador.

Prema njegovim riječima od 22. do 25. juna naredne godine će biti organizovano niz regionalnih koncerata u Sarajevu i u nekoliko gradova BiH.

"U istoj toj sedmici bit će organizovana međunarodna konferencija historičara, čiji su nosioci Misija za obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, francuski i evropski univerziteti zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH i univerzitetima iz BiH. Oko 28. juna će biti organizovano nekoliko debata, a sukladno dogovoru koji je postignut između grada Sarajeva i Bečke filharmonije bit će organizovan i veliki koncert Bečke filharmonije", dodao je ambasador Gilles.

On je naglasio da su, osim ovog kulturnog događaja, u pripremi i drugi projekti. Ambasador je također najavio da Francuska zajedno sa Međunarodnim olimpijskim komitetom priprema obnovu Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Sarajevo će biti domaćin velikog međunarodnog naučnog skupa povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Učešće na konferenciji je potvrdilo 116 naučnika iz 26 zemalja svijeta, a to su Hrvatska, BiH, Njemačka, Mađarska, Makedonija, Srbija, Austrija, Slovenija, Ukrajina, Velika Britanija, Poljska, Finska, Češka Republika, Francuska, SAD, Bugarska, Holandija, Litvanija, Rumunija, Slovačka, Turska, Rusija, Kanada, Grčka, Irska i Švicarska, saopćeno je iz Instituta za historiju Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: