{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik nikome iz RS-a ne da na obilježavanje 100 godina sarajevskog antentata

F
18.4.2013. u 16:27
170
28
Dodik nikome iz RS-a ne da na obilježavanje 100 godina sarajevskog antentata
170
Dodik nikome iz RS-a ne da na obilježavanje 100 godina sarajevskog antentata
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Iz kabineta predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika danas je saopćeno da ne očekuje da bilo ko iz tog entiteta "prihvati, i od institucija RS-a traži da učestvuje" u manifestaciji koja će biti održana 2014. godine, u Sarajevu kada se obilježava sto godina od sarajevskog atentata Gavrila Principa, člana "Mlade Bosne", nad austrougarskim prestolonasljednikom Francom Ferdinandom.
"Od naših predstavnika u organima BiH također tražimo da ne učestvuju na spomenutoj manifestaciji, te da ospore bilo kakvo uključenje organa BiH u organizaciju ove manifestacije", stoji u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Tvrdi se da je već ovih dana najavljeno da bi tim povodom Sarajevo "trebalo da bude središte Evrope, a na inicijativu i veliki angažmana Francuske najavljena je i višednevna manifestacija, Sarajevo srce Evrope, radi obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, gdje se kao glavni organizator pojavljuje uprava grada Sarajeva".

"S obzirom na to ko je glavni organizator, i gdje se ova manifestacija održava, nema sumnje da će ona, kao i u više navrata do sada, imati za cilj da prekraja istoriju, što će bez sumnje predstavljati novi propagandni napad na Srbe, posebno na Srbe u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Republika Srpska ne spori nikome da organizuje bilo kakve manifestacije, pa i spomenutim povodom, ali isto tako zadržava pravo da ne učestvuje u bilo kakvom falsifikovanju istorije. Kao slobodarski narod, koji je za slobodu podnio tolike žrtve i uvijek u svojoj istoriji bio na strani pravdoljubivih a protiv okupatora i fašizma, imamo obavezu da ne dozvolimo da se naše kolektivno sjećanje i istorija promijene i obrišu", stoji u saopćenju.

Također se dodaje da je "za Sarajevo, 'Mlada Bosna', kojoj je pripadao i srpski nobelovac Ivo Andrić, teroristička i nacionalistička organizacija, iako istorija jasno govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati“.

"Gavrilo Princip bio je borac za slobodu i časni borac protiv austrougarske okupacije BiH, a ne 'podmukli terorista', kako ga Sarajevo klevetnički kvalifikuje. Franc Ferdinand bio je najveći zagovornik austrougarske agresije na Srbiju. Treba li podsjećati da se, nakon što su Hitlerove fašističke horde prilikom ulaska u Sarajevo 1941. godine, prvo skinule ploču u znak sjećanja na Gavrila Principa, decenijama kasnije, s Gavrilom Principom obračunao se Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici, koji su ploču polomili i bacili u Miljacku, Principove stope zalili betonom, a Principovom mostu dali drugo ime", navodi se u saopćenju iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Navodi se i da će RS "naredne godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika, višednevnim manifestacijama koje će početi u 'Andrićgradu', obilježiti spomenuti datum i uspomenu na 'Mladu Bosnu' i borca za slobodu, Gavrila Principa“.

"Bit će to prilika da se, između ostalog, na eminentnom međunarodnom skupu u Andrićevom institutu prezentuje istina i činjenice o ovom događaju, a ne optužujuća propaganda", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: