BiH
22

Novi zakon omogućava inspektoru da odmah izvrši pečaćenje poslovnih prostorija

Klix.ba
Foto: Press KS
Foto: Press KS
Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila Nacrt Zakona o inspekcijama, a koji će biti razmatrani na sjednici Skupštine Kantona zakazanoj za 1. juni 2016. godine, saopšteno je iz Press službe KS.

Ovim Zakonom utvrđuje se funkcionalno organizovanje inspekcija u okviru samostalnog organa uprave, s izuzetkom pojedinih inspekcija koje su zbog prirode posla i funkcionalne povezanosti sa drugim organima uprave organizacijski ostale u odgovarajućim ministarstvima kao što su upravna inspekcija, inspekcija za sport, stambena inspekcija i sl.

Pojedina pitanja predloženim Nacrtom su uređena drugačije u odnosu na federalni Zakon o inspekcijama, a sve sa ciljem postizanja efikasnijeg i bržeg postupka inspekcijskog nadzora. Novine se posebno odnose na precizno definisanje preventivnog djelovanja inspektora, postupanje sa oduzetim predmetima ili robom kao i način dostave akata (pismena).

Za razliku do trenutno važećeg zakona, novi Zakon omogućava inspektoru da na mjestu događaja zabrani rad subjektu nadzora i izvrši pečaćenje poslovnih prostorija ako obavlja djelatnost: bez odobrenja nadležnog organa, u suprotnosti sa odobrenjem nadležnog organa i ukoliko ne posjeduje dokumentaciju kojom potvrđuje da ispunjava minimalno-tehničke i druge uslove za obavljanje odobrene djelatnosti.

Cilj ovakvog definisanja je efikasniji rad inspektora, čime bi se značajno doprinijelo suzbijanju učestale pojave rada bez odobrenja nadležnog organa, saopšteno je iz Press službe KS.