BiH
0

Novim Nacrtom zakona o inspekcijama KS definira se efikasniji rad inspektora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici utvrdili Nacrt zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo koji definira efikasniji rad inspektora čime bi se značajno doprinijelo suzbijanju učestale pojave rada bez odobrenja nadležnog organa.

Ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić istakao je da je predloženi zakon pravno normirao efikasnije postupanje inspektora u slučajevima kada se utvrdi da subjekt nadzora obavlja djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

"Posebnim propisima koji reguliraju određenu upravnu oblast, kao što je oblast ugostiteljstva, trgovine, obrta i slično, nije data mogućnost inspektoru da na licu mjesta subjektu nadzora zabrani rad i izvrši pečaćenje, čime se stimulira rad objekata bez odobrenja nadležnog organa, jer inspektor mora provesti postupak u skladu s posebnim zakonima koji podrazumijevaju donošenje rješenja o otklanjanju nedostataka", pojasnio je.

Također je kazao da je ovim zakonom definirano da će inspektor na licu mjesta zabraniti rad subjektu nadzora i izvršiti pečaćenje poslovnih prostorija ako obavlja djelatnost: bez odobrenja nadležnog organa, u suprotnosti s odobrenjem nadležnog organa i ukoliko ne posjeduje dokumentaciju kojom potvrđuje da ispunjava minimalno-tehničke i druge uvjete za obavljanje odobrene djelatnosti.

"Važno je istaći i definiranje postupka inspekcijskog nadzora kao i ulogu i značaj subjekta nadzora u toku inspekcijskog nadzora. U odnosu na dosadašnje propise, subjektu nadzora su pored utvrđenih obaveza data i prava da aktivno učestvuje u postupku inspekcijskog nadzora, te ostavljena mogućnost davanja primjedbi na zapisnik kako u toku inspekcijskog nadzora tako i u ostavljenom roku", zaključio je ministar Nenadić.

Javna rasprava trajat će 30 dana.