Više od 200 dnevno
373

Novi radari u Sarajevu za šest mjeseci zabilježili 38.237 prekršaja, najviše "trkača" na Stupu

Dž. Lutvić
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iako su vozači u Kantonu Sarajevo u nekoliko navrata upozoreni na postavljanje novih radara na više lokacija u glavnom gradu BiH, mnoge nisu zaobišle kazne sa saobraćajne prekršaje. U periodu od šest mjeseci novi sarajevski radari zabilježili su 38.237 prekršaja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo govore nam kako je na području KS postavljeno 19 kućišta za stacionirane radarske sisteme u kojima je postavljeno deset radarskih sisitema.

U proteklih šest mjeseci ti radari su evidentirali 38.237 prekršaja, od čega najviše onaj postavljen u ulici Džemala Bijedića prema Ilidži, ispod Stupske petlje, i to 9.231 prekršaj.

Veliki broj saobraćajnih prekršaja evidentirao je i radar na Brzoj cesti Ilidža - Vlakovo, 5.826 prekršaja.

Više od 4.000 prekršaja zabilježili su radar na Brzoj cesti Vlakovo-Blažuj te radar u ulici Bulevar Meše Selimovića kod RTV doma, dok su više od 2.000 prekršaja evidentirali radari u ulici Rakovička, ulici Kurta Shorka na Dobrinji, ulici Džemala Bijedića u Nedžarićima te ulicama Terazije i Zvornička.

Čini se kako vozači proteklih šest mjeseci bili najoprezniji na dionicama Autoputa A1 između Sarajeva i Vikogo, tačnije u Malešićima gdje su evidentirana ukupno 504 saobraćajna prekršaja.

Detaljan prikaz svih saobraćajnih prekršaja koje su zabilježili radari pogledajte u tabeli ispod.

Tabela: MUP KS
Tabela: MUP KS

Ipak, iz MUP-a KS govore nam kako primjećuju pozitivne efekte postavljenih radara.

"Izvršenom analizom utvrđeno je da je došlo do smanjenja broja prekršaja, prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila na dionicama gdje su postavljeni radarski sisitemi. Vozači u većoj mjeri, u odnosu na raniji period, poštuju propise, to jest saobraćajne znakove najveće dozvoljene brzine", kazali su nam iz MUP-a KS.

Podsjećamo, stacionirani radari snimaju automobile na tačno definisanim lokacijama 24 sata dnevno kada pređu dozvoljenu brzinu kretanja vozila, kao i kada prođu kroz crveno svjetlo na semaforu.

Također se snimaju i svi ostali saobraćajni prekršaji. Inače, dozvoljena brzina kretanja vozila u naselju je 50 kilometara na sat.