Smjene nisu dovoljne
21

Okončan još jedan protestni skup u Sarajevu povodom stanja u Zavodu Pazarić

M. N.
Građani Sarajeva okupili su se danas ponovo ispred zgrade Vlade FBiH tražeći da se riješe problemi u Zavodu Pazarić, djeca zaštite, a odgovorni procesuiraju.
Današnji protesti ispred zgrade Vlade FBiH je završen. Novi protesti zakazani su za sutra u 12 sati.

13:35 - Okupljeni prozivaju Novalića i traže da im se obrati.

13:26 - Okupljeni građani su uputili zahtjev i Delegaciji Evropske unije sa molbom za sastanak i pomoć

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

13:18 - "Nije dovoljna smjena, odgovorni treba da budu procesuirani. Svi prethodni direktori i odbori", kazala je jedna od majki djece s poteškoćama u razvoju.

13:13 - "Mi ne želimo da Nadzorni odbor bude bez pretstavnika roditelja, oni znaju šta je potrebno djeci. Tražimo momentalno izdavanje sredstava iz budžeta FBiH za sanaciju prostorija, vidjeli ste u čemu žive. U rezervama imaju pet miliona KM, tražimo da ih odmah prebace. Tražimo da se 0-24 vrši kontrola nad Zavodom i radnicima. Osim krivičnih prijava, tražimo izradu Pravilnika rada po EU standardima, zapošljavanje dovoljnog broja radnika, zaštitu za radnike koji su prijavili ovaj slučaj i sastanak sa premijerom Novalićem i resornim ministrom", neki su od zahtjeva okupljenih građana.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Također traže podršku za roditelje djece s poteškoćama u razvoju kako bi imao ko paziti na njih da bi roditelji mogli raditi.

13:00 - Otac jednog od djece kazao je kako se u centrima dešavaju godinama i gore stvari i kada progovore, njihova djeca budu izbačena iz škole.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Moja supruga je morala napustiti posao da bi brinula o našem sinu kada su ga izbacili iz škole. Šta s njim da radim kada napuni 21 godinu. U Pazarić? Smijenili su direktora koji je otkrio ovu strašnu stvar, a ostali su i dalje u Vladi. Ne trebamo protestovati na ulici. Trebamo ih kazniti na izborima i ne birati ih", rekao je roditelj.

Okupljeni su poručili kako sve odgovorne treba poslati u Zavod Pazarić doživotno, svezati ih i donositi parče hljeba dnevno, aludirajući na skromne obroke koje djeca dobijaju, a o čemu je ranije govorio i direktor Pazarića Redžep Salić koji je danas smijenjen.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Napravili su nas budalama, smijenili su čovjeka koji je javno progovorio o kriminalu i nasilju nad našom djecom. Sram ih bilo", kazali su roditelji.

12:55 - "Da je moj tata odgovoran ja bih prva bila za to da snosi krivicu. Sarajlije su krive za neučinjeno, a Vlada FBiH za učinjeno. Svi u Vladi trebaju podnijeti ostavku pa i resorni ministar. To što su novog direktora smijenili, to je zločin", izjavila je Aida Feraget, jedna od okupljenih na protestu.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Vlada FBiH smijenila je danas upravu i direktora Zavoda Pazarić, ali okupljeni nisu zadovoljni.