"Je li vas stid?"
378

Mirna šetnja u centru Sarajeva kao znak podrške štićenicima Zavoda u Pazariću

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Građani Sarajeva okupili su se danas ispred Vječne vatre kako bi pokazali da nisu odustali od zahtjeva i da traže rješenje problema u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ali i u drugim ustanovama koje trebaju voditi brigu o ovoj djeci.

Nakon kratkog obraćanja, mirno su prošetali do Parlamenta Federacije BiH gdje su ponovo iznijeli svoje zahtjeve i poručili da neće odustati od borbe za ovu djecu.

Spomenka Stanišić je majka mladića s poteškoćama u razvoju koji je do septembra ove godine pohađao nastavu i edukacije u Centru Vladimir Nazor. Od 1. septembra 16 djece s poteškoćama u razvoju više ne mogu ići u ovu ustanovu.

"Oni su, nakon što su završili školu, pohađali svaki dan radionicu od osam do 11 sati. Za tu radionicu novčane donacije davala je Turska i dok je bio direktor Mersudin Kadrić on je podržavao taj program i borio se. Sada je došla nova direktorica koja je odlučila da to ukine, a kao objašnjenje rekla je da oni imaju više od 21 godinu i ne mogu pohađati te radionice", kazala je Stanišić.

Istakla je kako su se obraćali ministrici i drugima, ali njihova djeca i dalje su "na ulici" što je negativno utjecalo na njihovo stanje i napredak koji su postigli tokom ovih godina.

"Ovo što se dešava u Pazariću je grozno i sve ih treba smjestiti u zatvor, ali i u Vladimir Nazor je haos. I tu imate, kao i u Pazariću, više ekonomista i drugih umjesto logopeda i drugih stručnjaka. Ja sam svoje dijete privatno morala voditi i logopedu i drugima. Država mi nikada nije pomogla", dodala je.

Rijad Arslanović koji od prvog dana podržava proteste kao građanin kazao je kako traže sistemsko rješenje za sve ustanove koje brinu o djeci s poteškoćama u razvoju i formiranje komisija koje će činiti stručne osobe i roditelji ove djece koje će nadzirati njihov rad i pomagati djeci.

"Ukoliko budemo istrajni možemo doći do ispunjena naših zahtjeva. Pozivamo sve sociologe, defektologe i druge stručnjake da nam pomognu jer mi smo samo građani koji žele pomoći djeci", rekao je Arslanović.

Komentirajući navode članova Vlade FBiH da nisu znali za ovaj problem u Zavodu Pazarić, kazao je kako je to pokazatelj koliko oni nisu stručni i ne žele znati.

"To u nama budi samo veću želju da se borimo za ovu djecu. Nadam se da će svi u jednom trenutku stati uz njih", kazao je.

Građani su i ovaj put držali transparente na kojima je pisalo "Je li vas stid?", "Šta biste da su vaša djeca?", "Djeca su ukras svijeta" ...

Jučer su predali zahtjeve upućene premijeru FBiH Fadilu Novaliću i resornom ministru Vesku Drljači. Poručili su kako će se okupljati svaki dan dok sva djeca ne budu sigurna i imala adekvatnu njegu i brigu u ovim ustanovama.