Neki novi "kolačići"
142

Novi ministri u Vladi KS: Politolog za privredu, Šanko za zdravstvo, a lord za kulturu

Dž.P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupštini Kantona Sarajevo dostavljena su imena novih ministara koji bi do kraja februara trebali biti imenovani u novi saziv Vlade KS. Među njima se nalaze neka nova imena, ali i stare političke ličnosti koje već godinama haraju bh. javnim prostorom.
Definitivno tri najzanimljivija imena koja se spominju u kontekstu novog saziva Vlade KS jesu Rusmir Mesihović, Emir Hadžihafizbegović i Goran Mačkić. Najžešće reakcije bh. javnosti uslijedile su kada je saopćeno da će ova tri funkcionera obnašati ministarske funkcije u narednom periodu.

Novi ministar zdravstva Kantona Sarajevo bit će Rusmir Mesihović zvani Šanko. Na poziciju kantonalnog ministra Šanku je predložila Demokratska fronta (DF). I ranije je postojala ideja da Šanko bude postavljen za ministra zdravstva KS, ali se tome žestoko usprotivio SDP pa je DF ipak odlučio da nakon izbora 2018. godine na poziciju ministrice postavi, tada anonimnu, Amelu Sofić.

Šanko je bivši zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, bivši federalni ministar zdravstva i bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Trenutno je savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića,

Bit će zanimljivo posmatrati i kako će Mesihović sarađivati s direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović, a koja je u više navrata okrivila bivšeg direktora KCUS-a za katastrofalno stanje koje je zatekla nakon imenovanja za direktoricu.

SDA je za novog ministra kulture i sporta predložila Emira Hadžihafizbegovića. Njegova profesionalna karijera već godinama je bila u usponu, međutim javnost je proteklih mjeseci više bila fokusirana na njegove ispade.

Prošli mjesec objavljen je videosnimak na kojem se vidi kako Hadžihafizbegović tokom jednog slavlja u vidno alkoholiziranom stanju luduje u kafani. Na tom snimku pokazao je razna plesačka "umijeća", a u trans ga je odvela romska narodna muzika.

Ovaj mjesec Hadžihafizbegović se pohvalio i kako je postao lord tvrdeći da će mu titula lorda biti upisana u pasoš. Na kraju se ispostavilo kako se certifikat o dodjeli titule lorda, koji je Hadžihafizbegović, prema vlastitim navodima, ovjerio kod notara, može kupiti na internetu za 50-ak KM, odnosno da nema nikakvu svrhu.

Novi ministar privrede KS bit će Goran Mačkić iz DF-a. S obzirom na to da dolazi iz Banje Luke, javnost s pravom postavlja pitanje koliko će se Mačkić uopće snaći u Sarajevu, jer prosto nisu isti privredni izazovi u Banjoj Luci i Sarajevu.

Mačkić je politolog koji je vlasnik pivnice u Banjoj Luci koja se zove "Tri paprike", a u medijima je spominjan 2008. godine i to kada se u alkoholiziranom stanju slučajno pištoljem ranio u glavu.

Nova ministrica pravde i uprave Mersa Kustura trenutno je zaposlena kao sekretarka Uprave Općine Novi Grad Sarajevo. Do sada nije obnašala političke funkcije, a za ministricu je predložena kao kadar SDA.

Novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša bit će Faruk Kapidžić kojeg je također predložila SDA. Kapidžić je idejni tvorac Avaz Twist Towera, a nedavno je objavljeno i kako je jedan od autora projekta R Tower koji bi se trebao graditi pored Avaz Twist Towera. Kapidžić je 2017. godine napravio idejni nacrt Bordo arene, stadiona na kojem bi igrao FK Sarajevo, umjesto na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Bivša direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč (SDA) bit će nova ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS. Ona se na čelu Sarajevogasa nalazila od septembra 2014. godine pa sve do 2019. godine kada je odlukom Šestorke smijenjena. Njen angažman u Sarajevogasu datira od 1995. godine, od kada je obavljala razne rukovodeće funkcije u ovom javnom preduzeću.

SDA je za novog ministra saobraćaja predložila Adija Kalema, trenutnog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Hadžići. Kalem je rođen 1985. godine u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Dugogodišnji je uposlenik turske kompanije Cengiz Insaat, Ticaret ve Sanayi iz Istanbula, a radio je i na projektu izgradnje pojedinih dionica Koridora 5C.

U novom sazivu Vlade KS i to na poziciji ministra unutrašnjih poslova naći će se Ismir Jusko iz SBB-a. On je ubjedljivo i jedan od najpopularnijih potencijalnih članova Vlade KS s obzirom na to da ima izgrađenu političku karijeru. Jusko je već obnašao funkciju ministra unutrašnjih poslova KS, ali i funkciju ministra komunikacija i prometa BiH te nakon izbora 2018. godine funkciju ministra za boračka pitanja KS.

SBB je za novog ministra obrazovanja, nauke i mladih KS predložio Anisa Krivića. Ni on ranije nije obnašao političke funkcije, a još uvijek je zaposlen na poziciji glavnog inspektora za obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS. Poznato je da je član SBB-a i da je direktni prijedlog predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Mlada Tea Mušić iz SBB-a bit će nova ministrica za rad i socijalnu politiku KS. Još uvijek nema preciznih informacija o njenoj profesionalnoj karijeri, a jedino što je poznato jeste da je trenutno vijećnica SBB-a u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Novi ministar finansija KS bit će Jasmin Halebić iz SDA. Naime, Halebić, koji dolazi iz Ilijaša, je u mandatu od 2014. do 2018. godine već bio ministar finansija KS. Zaposlen je kao profesor na Univerzitetu u Zenici, a od 2014. do 2015. godine bio je i dekan Ekonomskog fakulteta u Zenici. Doktor je ekonomskih nauka i govori engleski i perzijski jezik.

Za ministra za boračka pitanja predložen je Senad Hasanspahić iz SDA. Hasanspahić je u mandatu od 2014. do 2018. godine bio ministar komunalne privrede i infrastrukture KS. Po zanimanju je profesor sociologije, a veći dio radnog staža stekao je u Općini Vogošća.