Kritike na račun EU
69

Novi ksenofobični i homofobni ispad Orbana: Zaštitit ću kršćanske korijene Mađarske od LGBT ofanzive

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban izrekao je danas niz spornih stavova na račun EU koja, kako on tvrdi, vrši LGBT ofanzivu. Poručio je da će njegova administracija "zaštititi kršćanske korijene Mađarske".

On je ustvrdio da EU odbacuje kršćansko nasljeđe, vrši izmjene svog stanovništva kroz migraciju i vodi LGBT ofanzivu, te izrazio nadu da će na evropskim izborima naredne ogdine biti ojačane vlade unutar bloka koje odbacuju "federalizam" koji zastupaju Njemačka i Francuska.

"EU je imperija ili je predstavljaju pojedine države i ne treba gajiti iluzije, federalisti pokušavaju da nas izguraju", dodao je on.

On je naglasio da su otvoreno tražili izmjenu administracije prošle godine u Mađarskoj i da sada čine isto u Poljskoj.

U Poljskoj se na jesen održavaju parlamentarni izbori i vladajuća stranka Zakona i pravde (PiS) usvojila je sličnu politiku kao Mađarska zbog čega su obje zemlje u sporu sa Briselom oko vladavine zakona.

Orban je dodao da je ravnoteža između federalista i država koje ne žele da prepuste dodatna ovlaštenja Briselu narušena izlaskom Velike Britanije iz bloka te da se sada samo Varšava i Budimpešta "pridržavaju svojih anti-federalnih stavova".