|

Novi članovi Stranke za BiH Suad Kurtćehajić, Mirsad Tokača i Tarik Delić

Novi članovi Stranke za BiH Suad Kurtćehajić, Mirsad Tokača i Tarik Delić
117
Klix.ba
22.2.2017. u 19:16
51
komentara
117

dijeljenja
1/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/6 Mirsad Tokača (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
4/6 Suad Kurtćehajić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
5/6 Amer Jerrlagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
6/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Suad Kurtćehajić, Mirsad Tokača i Tarik Delić danas su predstavljeni kao novi članovi Stranke za BiH.
Ova stranka je saopćila da se ozbiljno priprema za naredne Opće izbore i da već sada razmišljaju o mogućim izbornim kandidatima.

Kurtćehajić je izjavio da u političkom angažmanu želi da bude dok Bosna i Hercegovina ne uđe u "sigurnu luku", EU I NATO, kao i da želi doprinijeti prosperitetu i boljitku građana BiH, te da pogodan prostor za takvo kolektivno djelovanje vidi baš u Stranci za Bosnu i Hercegovinu. Najavio je da će postaviti pitanje održivosti jednog od dva bh. entiteta koji nosi ime samo po jednom narodu, iako su i druga dva konstitutivna.

Tokača je rekao da se dugo opirao ulasku u politiku, ali je u međuvremenu odlučio izaći iz intelektualnog komfora i u okviru reformisane Stranke za Bosnu i Hercegovinu posvetiti se boljitku BiH, koju on želi vidjeti kao uređenu zemlju s razvijenom samoupravom na općinskom nivou, a ne entitetski organiziranu.

Delić je rekao da je među rijetkim pojedincima koji su se vratili u BiH iz koje mladi školovani ljudi uglavnom odlaze, jer ne vide perspektivu. Vratio se sa željom da učini nešto za vlastitu zemlju u kojoj političke elite konstantno održavaju "staru retoriku".

Na današnjoj konferenciji za medije bilo je riječi i o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, a predsjednik SBiH Amer Jerlagić je naglasio da je to pravo žrtava na pravdu. Mogući zahtjev nazvao je isključivo pravnim, a ne političkim pitanjem.

Jerlagić je očekivao da srbijanski premijer Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu "prenese dio svoje smirenosti" na sagovornike, političare iz BiH Milorada Dodika i Mladena Ivanića i staviti im do znanja da je pitanje revizije ove presude pravna stvar.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...