Odbijenica lideru NiP-a
279

Ni Stranka za BiH se neće odazvati Konakoviću: "Okuplja nas čovjek koji je pogazio volju birača"

A. L.
Delegat SBiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić nagovijestio je da se ova stranka neće odazvati pozivu lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz cijelog regiona.
Potez Konakovića nazvao je posljednjim u nizu nepromišljenih i nezrelih vladajuće Trojke, a lidera NiP-a "glavnog Bošnjaka u Trojci".

"Ironično je da čovjek koji pogazi volju Bošnjaka na izborima 2022. godine i pristane 'vezati konja gdje mu aga kaže', hoće da okupi Bošnjake. Osim toga, očigledno je da je ovo pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe iz regije na Vaskršnjem saboru. Najtužnije od svega jeste što Dino ponižava intelekt naroda iz kojeg dolazi i misli da je njegova 'mudrost' toliko tajnovita da je niko ne može pročitati ispravno. Pri tome na spisku nema njegovih koalicionih partnera s kojima je pristao da se suspenduje ustav FBiH, i da u Bakincima da sve drugim koalicionim partnerima što ruši BiH", napisao je Smajić.

Osim Stranke za BiH, pozivu Konakovića neće se odazvati ni SDA čiji predsjednik Bakir Izetbegović je također to potvrdio.

Osim njih, na spisku pozvanih učesnika su: Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska), Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije, Mirzet Džogović, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni, Bayram Akgul i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne.