Sve više mladih dilera
62

Nove vrste droge pojavile se na narkotržištu u Tuzlanskom kantonu

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Na području Tuzlanskog kantona u proteklom periodu zabilježeno je povećanje zloupotrebe opojnih droga, a trenutno postoje informacije da su se na tržištu pojavile i neke nove vrste narkotičkih sredstava. S druge strane, sve više je mladih koje stariji i iskusniji dileri "regrutuju" za ulazak u začarani kriminalni krug.

"Iako se barata podacima da su se nove vrste droga pojavile na tržištu te da su prisutne na području Tuzlanskog kantona, mi do danas nismo imali oduzimanje takvih vrsta droga", kaže Siniša Vareškić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK).

U Tuzlanskom kantonu evidentan je i problem "regrutacije" mlađih osoba koje ulaze u svijet narkotržišta.

"Kada su u pitanju izvršioci krivičnih djela u oblasti zloupotrebe opojnih droga, u kontinuitetu se regrutuju i novi izvršioci krivičnih dijela iz mlađe populacije. Oni kako stječu praksu i iskustvo, u određenom vremenu preuzimaju poslove, vrbuju nove... Ovo je zapravo kontinuirani proces", naveo je Vareškić.

S problemom zloupotrebe opojnih droga ukoštac se pokušavju uhvatiti policajci i inspektori MUP-a TK.

"Kada je riječ o borbi sa zloupotrebom opojnih droga u toku 2018. godine smo postigli dobre rezultate. Ističemo podatak da su službenici Uprave policije MUP-a TK tokom prošle godine uspjeli otkriti i dokumentovati 356 krivičnih djela koja se odnose na oblast zloupotrebe opojnih droga, što je trend porasta u odnosu na raniji period", rekao je Mevludin Omerović, kooridnator u Sektoru kriminalističke policije MUP-a TK.

Od ranije je poznato da se droga zaplijenjena na području Tuzlanskog kantona ne uništava odmah. Kada će nakupljene količine narkotičkih sredstava u depou MUP-a TK biti uništene, za sada nije poznato.

"Kada je riječ o problematici uništenja narkotičkih sredstava, moramo reći da postoji jedinstvena procedura koju provodi komisija koja se namjenski formira pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Mi pratimo njihove aktivnosti i za sve što je u vezi s procedurom uništenja opojnih droga mi smo na raspolaganju", naveo je Omerović.

Kako smo već pisali, u jučerašnjoj velikoj akciji MUP-a TK na području Srebrenika zaplijenjeno je više od pet kilograma droge, a jedna osoba iz Tuzle s debelim kriminalnim dosjeom je uhapšena.

Prve informacije kazuju da je zaplijenjena droga bila namijenjena i za tržište TK, ali iz MUP-a TK nisu mogli precizirati kolika je vrijednost ovih narkotičkih sredstava na tržištu.

U toku 2019. godine policijski organi u TK svoje snage će usmjeriti u segmentu razbijanja tržišta narkotičkih sredstava, ali i kriminalnih grupa koje se bave proizvodnjom i prodajom svih vrsta droga.