Negativa(c) dana
0

Nove vlasti ni na pomolu, stara se tehnički raspala!

Sarajevo-x.com
Od izbora Vlada Federacije pod dirigentskom palicom Mustafe Mujezinovića uspjela je da se jednom sastane, doduše na kratko, bez ikakvog postignutog dogovora. Da li pacovi napuštaju brod koji tone, ko kalkulira a ko si pravi bolju poziciju, još uvijek je nejasno. Zna se tek da premijer na odlasku posjećuje piramide i Torabija.

Sjednica Vlade Federacije BiH, 258. po redu, odgođena je na zahtjev ministara iz dva HDZ-a, te prolongirana za ponedjeljak.

Sjednica Vlade FBiH prolongirana za ponedjeljak

Nije poznato je li zajednički zahtijev dvaju stranaka najnovije otkrivena koordinativna ljubav Dragana Čovića i Bože Ljubića. Njihov dvojica se ovih dana zajednički pripremaju za nadolazeće ustavne promjene i jačaju hrvatsku poziciju na jednom krajnje diskutabilnom papiru koji se zove Kreševska deklaracija.

Najdiskutabilnije sa papirom iz Kreševa je to što se može tumačiti na više načina, baš kao i Prudski sporazum. No, bilo kako bilo, sjednica Vlade će biti održana tek u ponedjeljak, a možda ni tada. Nije nepoznato da, s obzirom da će neke stranke iz vlasti u opoziciju, dok će neke druge i dalje vladati našim sudbinama. Zadnji voz u tehničkom mandatu mnogi hoće da iskoriste i proguraju imenovanja bliskih saradnika, prijatelja, dužnika svake vrste.

Kako sada stvari stoje, nova vlast u Federaciji neće se formirati prije nove godine. U tome se slažu svi politički subjekti.

Federacija bez nove vlasti do nove godine

Ostaje tek naivno pitanje: Ko će vladati u ovom tehničkom limbou? I za kakve odluke mandat postoji? Strah nas je i da pomislimo kakav nered tek može nastati.