Šta su pravi razlozi
330

Nove špekulacije o razlozima otkazivanja Milanovićeve posjete BiH, nema dokaza o prijetnji

G. M.
Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek / Pixsell)
Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek / Pixsell)
Ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Feliks Vidović u RTL-u Danas komentirao je otkazivanje posjete predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.
Vidović je, komentirajući otkazivanje dolaska, kazao da se na planu osiguranja radi već nekoliko dana i da ga provodi uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Mi kao Ministarstvo unutrašnjih poslova nemamo saznanja o uzroku otkazivanja. Budući je došlo do toga, očito je razlog postojao. Mi kao Ministarstvo tih saznanja nemamo. Ja sam za to saznao iz medija jer smo tek između 11 i 12 sati dobili službeno obavještenje da je otkazana posjeta. Za otkazivanje smo saznali kada je saznala i šira javnost", kazao je.

Vidović je kazao i da nisu dobili razloge zašto se otkazuje dolazak predsjednika.

"Međutim imajući u vidu kompleksnost ustrojstva BiH kao države, jesu li druge sigurnosne agencije unutar BiH dobile, ja to ne znam", kazao je.

Kako prenosi Index.hr, pojavile se neslužbene informacije da je sporan bio put od sarajevskog aerodroma do Travnika zbog rizika za napad, ali za to nema baš nikakve službene potvrde.

Vidović je komentirao neslužbene informacije da je sporan bio put od sarajevskog aerodroma do Travnika s obzirom da je na toj trasi, prema neslužbenim informacijama hrvatskih medija, “detektirana svojevrsna mogućnost napada”.

"Taj dio puta prolazi kroz Srednjobosanski kanton, ima dio koji prolazi kroz Sarajevski kanton. Mi tih saznanja nismo imali. Je li bilo informacija o teritoriju koja potpada pod Sarajevski kanton - ja tih informacija nemam", kazao je.

Vidović je kazao i da bi bilo korektno da se oglasi Federalni MUP ukoliko ima kakvih informacija.

Podsjetimo, iz Ureda predsjednika objavili su tek da se današnji Milanovićev odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazan iz sigurnosnih razloga.

Tako glasi kratko saopćenje poslato jutros iz Ureda predsjednika RH u kojem nema dodatnih pojašnjenja o navodnim sigurnosnim prijetnjama po Milanovića u BiH. "Jutarnji list" tvrdi da je Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske (SOA) dostavila Milanoviću informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan i da "u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera" te da je on odluku o otkazivanju putovanja donio sam, iako je mogao prihvatiti navodni rizik.