Dnevni centar
15

Nove prostorije i noćni smještaj za djecu sa sarajevskih ulica

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Dnevni centar za djecu koja "rade" na sarajevskim ulicama preselit će u nove prostorije koje će moći primiti još više djece, a planira se i noćni smještaj.

"Selimo se iz centra grada na Pofaliće gdje Centar više neće plaćati kiriju",kazala je Agenciji FENA koordinatorica projekta Kanita Kulić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je obezbijedilo prostor koji je duplo veći od sadašnjeg.

"Umjesto dosadašnjih 100, u novim prostorijama imat ćemo 200 kvadratnih metara za rad s djecom. Moći ćemo primiti veći broj djece i veći broj ljudi bit će uključen u rad Dnevnog centra", istakla je Kulić dodavši kako je u narednom periodu u planu rad 24 sata dnevno i noćni smještaj djece.

Prema njenim riječima, u toku su i pregovori da od aprila Dnevni centar bude organizaciona jedinica Disciplinskog centra za maloljetne delikvente.

U Dnevnom centru borave djeca koja prosjače ili "rade" na sarajevskim ulicama. Oni su uzrasta od pet do 15 godina, a u Dnevnom centru imaju obrok, kupanje i odjeću.