Rad na ulicama u Sarajevu
51

Više od 20 mališana umjesto prosjačenja i skitnje zbrinuto u Dnevnom centru

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulicama Kantona Sarajevo ovih dana, otkako su niske temperature, posjećuje sve više djece.

"Djeca su prisutna od ranih jutarnjih sati. Nekada dođu i prije nego se otvori Dnevni centar, odnosno dođu i oko 7.00 ujutro i ostaju cijeli dan. U ovom zimskom periodu djeca ne idu na ulice, nego su od 08.00 ujutro kad otvorimo do 19.00 sati prisutna u Centru", kazala je Agenciji FENA koordinatorica projekta Kanita Kulić.

Dodala je da nakon toga djeca idu svojim kućama, jer uglavnom imaju svoje porodice i krov nad glavom.

Po njenim riječima, u posljednje vrijeme više od dvadesetero djece boravi u Dnevnom centru.

Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulicama Kantona Sarajevo je projekt koji je formirao prije tri godine Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, koji je implementator u suradnji sa Save the Children, internacionalnom nevladinom organizacijom koja je tokom prethodne tri godine bila donator i stručna podrška.

Dnevni centar je nastao usljed potrebe da se pomogne ostvarivanju prava djece na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i eksploatacije, za djecu ulice, tj.djecu koja rade i žive ne ulici.

"To su djeca koja se bave prosjačenjem, skitnjom, koja se bave radom na ulici, kao što su pranje vjetrobranskih stakala na raskrsnicama, djeca koja preprodaju sekundarne sirovine po pijacama, koja se bave prodajom na atraktivnim ulicama u gradu kao što je Titova i Ferhadija, i sva ta djeca su pod rizikom od trgovine ljudima", kazala je Kulić.

Terenski radnici obilaze svakodnevno raskrsnice, kazala je Kulić dodavši da su oni svaki dan na ulici i uspješno sklanjaju djecu i dovode ih u Dnevni centar.

"Trudimo se da što uspješnije radimo svoj posao i što više djece sklonimo s ulice. U Centru je osam zaposlenika i 11 volontera koji su studenti pedagogije, psihologije i socijalnog rada, ali koji rade unutar Dnevnog centra koji pomažu pri aktivnostima s djecom, pripreme za škole, na različitim zabavnim i edukativnim sadržajima, a terenske aktivnosti rade samo stručni radnici", naglasila je Kulić.

Kroz Dnevni centar za tri godine rada je prošlo 512 djece (60 posto dječaka i 40 posto djevojčica). Od toga je najveći broj djece iz Kantona Sarajevo, a jedan dio je i iz drugih kantona i drugih država. Djeca su uzrasta od pet do 15 godina.

"Radimo i s djecom od 5 do 15 godina. Ali imamo i mlađu djecu od pet godina koji dolaze u prisustvu roditelja, ali i stariju djecu od 15 godina koja se ne bave prosjačenjem. Vršimo nadzor te djece u Dnevnom centru, s obzirom na to da se radi o dječacima koji su na granici da budu u sukobu sa zakonom, i pokušavamo na taj način da kontrolišemo njihov skavodnevni život, tako što ih zadražavamo u Dnevnom centru i ne dozvoljavamo da provode vrijeme na ulicama", naglasila je Kulić.