BiH
9

Dnevni centar je toplo utočište djeci sa sarajevskih ulica

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Dnevni centar za djecu s obzirom na niske temperature zbrinuo je sa sarajevskih ulica veliki broj malih prosjaka i onih koji "rade" na ulicama.

"U Dnevnom centru se svakodnevno nalazi i do 30 djece koja su sklonjena s hladnoće", kazala je danas u razgovoru za Agenciju FENA koordinatorica projekta Kanita Kulić.

Istaknula je da su zadovoljni činjenicom da je na ulicama mnogo manje djece, a u Dnevnom centru ih je više i nada se da će se djeca sve više zadržavati u Dnevnom centru, a manje izlaziti na ulicu.

"Za sada je dosta dobra situacija kada se radi o garderobi i hrani za djecu, jer smo još prije pola godine dobili veliku donaciju od osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo tako da imamo dovoljno garderobe za djecu, džempera, kapa, jakni i čizmica. I hrane ima dovoljno barem do kraja zime jer smo imali dvije-tri velike donacije u posljednje vrijeme, između ostalog od Podravke i od Američke ambasade u Sarajevu", kazala je Kulić.

Po njenim riječima, djeca koja dolaze u Dnevni cenatar su uzrasta od pet do 15 godina, a u Dnevni centar dolaze zbog dobijanja obroka i zbog mogućnosti kupanja.

"Kada se zadovolje te njihove primarne potrebe, trudimo se da ostvarujemo njihova prava iz socijalne zaštite, ali isto tako i zdravstvene i edukativne. To podrazumijeva da djeci koja nemaju, naprimjer, identifikacione dokumente to pribavljamo, djecu koja nisu upisana u školu vraćamo u redovan školski proces, osiguravamo zdravstvenu njegu tako što ih odvedemo doktoru", kazala je Kulić.

I saradnja s ostalim institucijama i nevladinim organizacijama je dobra - s policijom, centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, školama, nevladinim organizacijama...

Na pitanje kakva je saradnja s roditeljima djece koja dolaze u Dnevni centar, Kulić je kazala da je dobra navodeći da bilo koju pomoć da ostvaruju za djecu, potrebni su njihovi roditelji.

"Bez potpisa roditelja ne možemo ništa raditi. Dijete ne može boraviti u Dnevnom centru ukoliko nemamo barem usmeno odobrenje roditelja. Roditeljima pomažemo i putem jednokratne pomoći s vremena na vrijeme, dajemo garderobu, putem savjeta o nekom boljem načinu života, savjeta o učenju životnih vještina", kazala je Kulić.

U Dnevnom centru je angažirano osam ljudi koji rade na poluvolonterskom principu. To su dva pedagoga, jedan psiholog, dva socijalna radnika, profesor tjelesnog odgoja i dva medijatora iz romske zajednice.

"Terenski radnici obilaze lokalne zajednice u potrazi za djecom kojoj je potrebna neka hitna pomoć. Očekujemo da će biti još više te djece, s obzirom na to da se bliže božićni i novogodišnji praznici tako da smo ove godine malo spremniji nego prošle zime na hitne situacije", kazala je Kulić.

Apelirala je na građane da pozovu Dnevni centar na broj telefona 033/208-071, da jave ukoliko primijete dijete samo na ulici kako se smrzava.