BiH
1

Dnevni centar za djecu koja rade na ulici treba sistemsko rješenje

Klix.ba
Iznalaženje rješenja za nastavak funkcionisanja Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulicama Kantona Sarajevo bio je povod današnjeg sastanka ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamera Bandića i direktorice JU Kantonalni centar za socijalni rad Mirsade Poturković, a potom i zajedničkog obilaska prostorija pomenutog centra.

Po okončanju finansijske podrške od nevladine organizacije Save the Children, koja je finansirala rad Dnevnog centra u predhodne tri godine, kao i podrške pojedinih lokalnih zajednica u Kantonu koje su osigurale sredstva za rad centra do kraja ove godine, nameće se potreba da se pitanje njegovog daljeg rada riješi sistemski i trajno, zaključeno je na sastanku.

Projekt rada Dnevnog centra sprovodi Kantonalni centar za socijalni rad u cilju zaštite djece koja rade i žive ne ulici od svih oblika nasilja, zlostavljanja kao i eksploatacije.

"Svakodnevno u centar dođe između 30 i 40 promrzlih i gladnih dječaka i djevojčica uzrasta od pet do 16 godina, a to prije svega zahvaljujući odlasku naših volontera na nama poznate lokalitete gdje oni rade, ili u lokalne zajednice gdje u teškim uslovima žive njihovi roditelji. Značajan broj njih dolazi s područja općina koje ne pripadaju Kantonu Sarajevo, neki čak dolaze iz drugih zemalja, te se dešava da ovdje borave i prose mjesecima. Zbog svega navedenog smatramo da moramo imati i bolju koordinaciju sa policijom i tužilaštvom“, informisala je ministra Bandića direktorica Poturković.

"Moramo naći odgovarajuće zakonsko rješenje za nesmetano funkcionisanje Dnevnog centra kao organizacione jedinice pri nekoj od kantonalnih ustanova socijalne zaštite, kako njegovo egzistiranje više ne bi došlo u pitanje. To će podrazumijevati niz radnji, od planiranja finansijskih sredstava za rad centra budžetom za 2013.godinu, njegovu registraciju, jasno definisanje obima i vrste poslova, kao i potrebnih kadrovskih kapaciteta", naglasio je ministar Bandić, te dodao da će o tome narednih dana preciznije razgovarati sa predstavnicima nekoliko javnih ustanova u okviru kojih bi ovaj centar mogao biti registriran.

Najavio je i sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i tužilaštava na ovu temu.