Sud BiH
0

Novaliću sedam godina zatvora zbog ratnog zločina

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno je osudio Ćerima Novalića na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog protiv stanovništva na području Konjica - prenosi BIRN - Justice Report.

"Cijeneći sve dokaze, sudsko vijeće je utvrdilo da je Novalić van razumne sumnje počinio ratni zločin protiv stanovništva, na način kako je opisano u optužnici Tužilaštva BiH", kazao je sudija Staniša Gluhajić, izričući prvostepenu presudu.

Novalić je oglašen krivim da je u septembru 1992. kao pripadnik Armije BiH silovao ženu u selu Džepa, općina Konjic.

Optuženi Novalić nije prisustvovao izricanju presude, a rješenjem Suda BiH mu je određen pritvor, tako da će biti upućen u nadležnu pritvorsku jedinicu.

Ismet Mehić, branilac optuženog, kazao je da se optuženi nije osjećao dobro i da zbog toga nije došao na izricanje presude.

Prema važećem zakonu, presuda se može izreći i bez prisustva optuženog na ročištu.

Obrazlagajući presudu, sudija Gluhajić je kazao da je oštećena odranije poznavala optuženog, jer živi u selu koje je susjedno do Džepe, a i svakodnevno su se vozili istim autobusom.

"Oštećena je prepoznala optuženog kada je došao tu noć da je siluje jer je bila vedra noć i mjesečina. Sudsko vijeće je poklonilo vjeru ovom iskazu jer su ga potvrdili i drugi saslušani svjedoci", kazao je Gluhajić.

Prilikom odmjeravanja kazne za optuženog Gluhajić je kazao da se sudsko vijeće vodilo i otežavajućim i olakšavajućim okolnostima, ističući da je Novalić u vrijeme počinjenja djela imao 20 godina, nije osuđivan, a i slabog je imovinskog stanja.

Vijeće je cijenilo i stepen krivične odgovornosti optuženog i njegovo držanje nakon učinjenja djela.

"Cijeneći olakšavajuće okolnosti, sud je ublažio propisanu kaznu od deset i izrekao sedam godina zatvora. Smatramo da je kazna srazmjerna učinjenju djela i nastalim posljedicama te da se njom postiže svrha", kazao je Gluhajić.

Oštećena je prvostepenom presudom upućena na parnicu, dok je Novalić oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.