Sud BiH
0

Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za Novalića

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Tužilaštvo BiH danas je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Ćerima Novalića, optuženog za učešće u silovanju jedne osobe na području Konjica, dok je odbrana istaknula da nije dokazano da se zločin desio niti da je optuženi u njemu sudjelovao, prenosi BIRN - Justice Report.

Izricanje presude je 21. maja.

"Smatramo da je tužilaštvo dokazalo da je Ćerim Novalić počinio kazneno djelo zločina protiv stanovništva i tražimo da ga sud kazni po zakonu", kazala je tužiteljica Sanja Jukić i dodala da zakon za ovo krivično djelo predviđa kaznu veću od deset godina zatvora ili kaznu dugotrajnog zatvora.

Tužilaštvo smatra da je Novalić, bivši pripadnik Armije RBiH (ARBiH), u septembru 1992. u selu Džepa (općina Konjic) silovao ženu nakon što je s neidentifikovanim vojnikom ušao u njenu kuću. Novalić je, kako stoji u optužnici, naredio Borki Šaran da sa suprugom ode u podrum, gdje je nepoznati vojnik ispitivao njenog supruga, a nju je optuženi, “držeći u ruci pušku i prijeteći joj da će je ubiti ukoliko bude vikala”, odveo na sprat i prisilio na seksualni odnos.

"Postoje određene razlike u iskazima oštećene prilikom svjedočenja na glavnom pretresu i izjavi datoj u tužilaštvu, ali činjenice iskaza, u ključnim dijelovima identifikacije optuženog ili opisa događaja, dosljedne su i identične", kazala je Jukić.

Naglasila je da su navodi optužnice dokazani i iskazima ostalih svjedoka te da materijalni dokumenti koje je uložila odbrana “ne opovrgavaju djelo niti optuženom predstavljaju alibi”, zbog čega ih smatra “nerelevantnim”.

Ismet Mehić, Novalićev branilac, u završnoj riječi je naglasio da tužilaštvo “nije van svake razumne sumnje” dokazalo da je njegov branjenik počinio zločin za koji se tereti.

Novalićeva odbrana smatra i da iskazi Borke Šaran, ali i ostalih svjedoka tužilaštva, nisu konzistentni te da sud nema osnova za osuđujuću presudu.

Suđenje Novaliću počelo je u martu 2010., a nakon što je optuženi negirao krivicu za sudjelovanje u ovom zločinu.