BiH
101

Novalić s vojnim penzionerima želi naći rješenje za isplatni koeficijent

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni premijer Fadil Novalić uključio se u djelovanje Radne grupe, sastavljene od predstavnika više ministarstava i vojnih penzionera, da bi se ubrzalo donošenje zakona iz oblasti boračke populacije.

Potvrdio je to Feni premijer Novalić nakon učešća u radno-konsultativnom sastanku u Federalnom parlamentu, na kojem su čelnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH sa članovima Koordinacije boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH razmatrali probleme boraca u FBiH.

Za pripadnike boračke populacije, kako su istaknuli članovi Koordinacije braniteljskih udruga i saveza, nepovoljne su izmjene Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju pripadnika odbrambenooslobodilačkog rata, koje je donijela Vlada FBiH u mandatu 2010.-2014. godina, jer im "u značajnoj mjeri smanjuju ranije stečena prava".

Iz tog razloga, koordinacije zahtijevaju da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju penziju vrati koeficijent za isplatu penzija koji su imali pri odlasku u penziju. U međuvremenu, taj koeficijent je smanjen i sada je 1.0. Ostali penzioneri imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8.

"Taj problem postoji, te ćemo vidjeti da li ćemo ići u preračunavanje koeficijenata ili nekim drugim načinom rješavati to pitanje. Sve to moramo s MMF-om i Svjetskom bankom dogovoriti da ne bismo poremetili aranžman s MMF-om", rekao je Novalić.

Rješenje koje se uspostavi, dodao je, neće se moći primijeniti prije 1. januara jer se "radi o bužetskim promjenama" zbog kojih će biti potrebno uraditi rebalans budžeta.

Radna grupa ranije je predložila da svi penzioneri, osim onih koji primaju zagarantirane i minimalne penzije, imaju isti isplatni koeficijent.

"Oni traže da se izjednače na 1.8 ili da se oni gore spuste na aproksimativni 1.7 ili da se nađu nova sredstva. Unutar ta tri kanala treba naći rješenje. U ovom momentu ne znam koje je to, te sam pristao da učestvujem u radu grupe i zajedno s vojnim penzionerima tražim rješenje", poručio je Novalić u izjavi za Fenu.

Ovo pitanje, kako je rekao, bit će "otvoreno" naredne sedmice u Vladi FBiH.

"Veoma brzo ćemo odlučiti na koji način trebamo ići ka rješenju", dodao je Novalić.

Penzije u FBiH se obračunavaju i isplaćuju na osnovu tri isplatna koeficijenta: 1,8 (Zakon o PIO), 1,4 (Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, o pravima boraca i članova njihovih porodica, te Zakon o službi u vojsci FBiH), te 1.0 (Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju).