BiH
62

Švancer: Predstavnici Parlamenta FBiH sutra o problematici boračke populacije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Parlamenta Federacije BiH i koordinacije braniteljskih udruga u FBiH sutra će održati radno konsultativni sastanak na kojem će razmatrati pitanja, koja se tiču problema braniteljskih populacija.

Potvrdila je to potpredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer.

Jedna od boračkih tema tiče se izmjena i dopuna Zakonu o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju pripadnika odbrambenooslobodilačkog rata.

Po tom zakonu koordinacije zahtijevaju da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju penziju vrati koeficijent za isplatu penzija koji su imali pri odlasku u penziju.

Naime, u međuvremenu je taj koeficijent smanjen i sada je 1.0 Ostali penzioneri imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8.

"Nakon utvrđivanja ovog koeficijenta od 1.0 nekima od njih penzije su smanjene za pedeset posto pa čak i više. Ovi ljudi su oštećeni i treba ispraviti tu nepravdu", ranije je istakao resorni ministar Salko Bukvarević.

Radna grupa, sastavljena od predstavnika više ministarstava i vojnih penzionera, predložila je da svi penzioneri, osim onih koji primaju zagarantirane i minimalne penzije, imaju isti isplatni koeficijent.

Potpredsjedavajuća Švancer je poručila da će prije ovog sastanka zasjedati Kolegij Predstavničkog doma, koji treba da utvrdi termine održavanja narednih sjednica tog doma Parlamenta FBiH.