Direktni pregovori
338

Novalić: Nabavljamo 1,5 miliona vakcina kroz tri kanala, uskoro ugovori

G. M.
Fadil Novalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH rekao je da FBiH pregovara kroz tri kanala o nabavci vakcina te da su nabavke izvjesne.

Prvi kanal, koji je zasad otpao, rekao je Novalić, bila je nabavka američkih vakcina - Pfizer, Moderna i Johnson and Johnson. Kako je rekao Novalić, došao je odgovor da zasad od toga neće biti ništa, a da je to posao koji će isključivo raditi s državom.

"I mi smo američki kanal zatamnili", rekao je Novalić.

Drugi kanal se odnosi na ruski Sputnik, gdje se ide u nabavku zajedno s Kantonom Sarajevo. To je 500.000 vakcina i to je izgledan izvor, a radi se o predugovornim radnjama.

"Kanton Sarajevo radi aktivnosti, a mi ćemo glavninu finansijske konstrukcije", naveo je premijer.

Broj tri je AstraZeneca, koja se proizvodi na 42 mjesta na svijetu, ali je uvijek Engleska vlasnik, dodao je.

"Tamo morate dobiti dozvolu engleske vlade, što smo prošli direktnom komunikacijom. Za ugovor morate dobiti dozvolu i indijskog premijera, jer se vakcine tamo proizvode. Sljedeći korak je da odredimo veletrgovca", naveo je.

Taj poziv za veletrgovca je otvoren prošli četvrtak, a već sutra se zatvara i to pitanje može biti izvjesno već u ponedjeljak. Ta nabavka vakcina iz Indije je najbrža.

"Četvrti kanal je prema kineskom Sinopharmu. Od šest koraka mi smo na petom. Veletrgovca smo već odabrali i to je Hercegovinalijek. I to je 500.000", rekao je premijer Novalić.

Sljedeći korak je potpisivanje ugovora u kojima će stajati cijena i kada vakcine stižu. Ova tri kanala su sasvim izvjesna, naglasio je.