{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka

S
2.7.2015. u 18:52
110
135
Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka
110
Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da je finansijska situacija u tom entitetu dosta teška, jer je aranžman sa MMF-om propao, ali da Vlada FBiH ima nekoliko alternativnih rješenja.
"Nedostaje nam tih 200 miliona, kao i 54 miliona od Svjetske banke, a i 30 miliona iz predviđenog profita `BH Telekoma`", rekao je Novalić novinarima u Mostaru nakon sjednice federalne Vlade.

On je naveo da se sada sagledavaju mogućnosti kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka koje nude niže kamatne stope od MMF-a, čak i dvostruko, ali nije želio precizirati o kojim bankama je riječ.

"Zamolili smo vladu jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su `upakovali` za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini kolika su sredstva MMF-a", naveo je Novalić.

On je dodao da je na sjednici Vlade dogovoreno da svako ministarstvo sagleda situaciju i predloži uštede.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević navela je da će Vlada FBiH krenuti u pregovore sa komercijalnim bankama u dva pravca.

"Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim preduzećima koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani sa bankama koji bi bili nadomjestak aranžmanu sa MMF-om", rekla je Milićevićeva.

Ona se osvrnula i na rezove u budžetu, navodeći da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu je ono je što će prvo doći na udar", kaže Milićevićeva.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: