{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka

S
2.7.2015. u 18:52
110
135
Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka
110
Novalić: Moguće je da ćemo se zadužiti kod komercijalnih banaka
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da je finansijska situacija u tom entitetu dosta teška, jer je aranžman sa MMF-om propao, ali da Vlada FBiH ima nekoliko alternativnih rješenja.
"Nedostaje nam tih 200 miliona, kao i 54 miliona od Svjetske banke, a i 30 miliona iz predviđenog profita `BH Telekoma`", rekao je Novalić novinarima u Mostaru nakon sjednice federalne Vlade.

On je naveo da se sada sagledavaju mogućnosti kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka koje nude niže kamatne stope od MMF-a, čak i dvostruko, ali nije želio precizirati o kojim bankama je riječ.

"Zamolili smo vladu jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su `upakovali` za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini kolika su sredstva MMF-a", naveo je Novalić.

On je dodao da je na sjednici Vlade dogovoreno da svako ministarstvo sagleda situaciju i predloži uštede.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević navela je da će Vlada FBiH krenuti u pregovore sa komercijalnim bankama u dva pravca.

"Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim preduzećima koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani sa bankama koji bi bili nadomjestak aranžmanu sa MMF-om", rekla je Milićevićeva.

Ona se osvrnula i na rezove u budžetu, navodeći da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu je ono je što će prvo doći na udar", kaže Milićevićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: