BiH
31

Šta je obećano, a šta izvodivo: Može li Federacija BiH bez MMF-a?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, kazao da je aranžman s MMF-om propao, vlasti u BiH do ponedjeljka bi se trebale pismeno očitovati o "stand by aranžmanu" BiH sa MMF-om.

Najave da bi se Vlada Federacije BiH mogla zadužiti kod komercijalnih banaka nisu utemeljene s obzirom na to da se organi izvršne vlasti u BiH još uvijek nisu pismeno očitovali u vezi sa "stand by aranžmanom" s MMF-om koji će pregovore sa BiH finalizirati u mjesecu septembru, saznaje Klix.ba.

Vlada Federacije BiH dobila je novo pismo namjere o kojem bi se trebala izjasniti pismenim putem najkasnije do 6. jula 2015. godine.

Kako saznajemo, nedavni sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade RS sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih finansijskih institucija u Tesliću održan je na inicijativu predstavnika vlasti iz entiteta Republika Srpska.

Navodno je na tom sastanku Fadil Novalić u ime Federacije BiH prihvatio sve uvjete MMF-a, dok se predstavnici entiteta Republika Srpska na čelu sa Željkom Cvijanović nisu složili ni sa čim.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, do povećanja PDV-a u BiH neće doći, a problem na sastanku je nastao u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Naime, Federacije BiH bila je spremna do septembra izvršiti izmjene i dopune Zakona o radu, dok su predstavnici Republike Srpske insistirali da se izmjene i dopune izvrše do kraja ove godine.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević navela je da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu su ono je što će prvo doći na udar", kazala je Miličević.