{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta je obećano, a šta izvodivo: Može li Federacija BiH bez MMF-a?

3.7.2015. u 19:07
31
129
Šta je obećano, a šta izvodivo: Može li Federacija BiH bez MMF-a?
31
Šta je obećano, a šta izvodivo: Može li Federacija BiH bez MMF-a?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, kazao da je aranžman s MMF-om propao, vlasti u BiH do ponedjeljka bi se trebale pismeno očitovati o "stand by aranžmanu" BiH sa MMF-om.
Najave da bi se Vlada Federacije BiH mogla zadužiti kod komercijalnih banaka nisu utemeljene s obzirom na to da se organi izvršne vlasti u BiH još uvijek nisu pismeno očitovali u vezi sa "stand by aranžmanom" s MMF-om koji će pregovore sa BiH finalizirati u mjesecu septembru, saznaje Klix.ba.

Vlada Federacije BiH dobila je novo pismo namjere o kojem bi se trebala izjasniti pismenim putem najkasnije do 6. jula 2015. godine.

Kako saznajemo, nedavni sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade RS sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih finansijskih institucija u Tesliću održan je na inicijativu predstavnika vlasti iz entiteta Republika Srpska.

Navodno je na tom sastanku Fadil Novalić u ime Federacije BiH prihvatio sve uvjete MMF-a, dok se predstavnici entiteta Republika Srpska na čelu sa Željkom Cvijanović nisu složili ni sa čim.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, do povećanja PDV-a u BiH neće doći, a problem na sastanku je nastao u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Naime, Federacije BiH bila je spremna do septembra izvršiti izmjene i dopune Zakona o radu, dok su predstavnici Republike Srpske insistirali da se izmjene i dopune izvrše do kraja ove godine.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević navela je da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu su ono je što će prvo doći na udar", kazala je Miličević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: