BiH
5

Jelka Milićević: Reformska agenda i pismo namjere za MMF još nisu usaglašeni

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jelka Milićević, ministrica finansija i potpredsjednica Vlade Federacije BiH, za Klix.ba je potvrdila da bh. vlasti još uvijek nisu uputile pismo namjere MMF-u o novom stand by aranžmanu.

"Pismo namjere je još uvijek u fazi dorade, a riječ je o malim tehničkim stvarima i želimo da se sve aktivnosti vezane za pismo namjere i reformske agende što prije završe", kaže ministrica Milićević.

Nakon izjave premijera Federacije BiH Fadila Novalića da će, ako ne bude kredita od MMF-a, alternativa biti kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka "jedne prijateljske zemlje", pojavila se informacija da premijer računa na pomoć Turske.

No, ministrica finansija tvrdi da se nije radilo o nekoj državi već o Udruženju bankara Federacije BiH.

"Nije bilo riječi o zemlji već se radilo o razgovorima sa Udruženjem banaka gdje se spominjala i mogućnost podrške ekonomije iz zemalja vlasnika komercijalnih banaka u FBiH. Riječ je uglavnom o bankama iz Italije i Austrije".

Pored zaduživanja kod komercijalnih banaka jedna od mogućih mjera jeste i da Vlada FBiH komercijalnim bankama "proda" dugove koje prema Vladi imaju pojedina preduzeća.

"To su aktivnosti koje se ozbiljno razmatraju u Federalnom ministarstvu finansija i predstoje sastanci i s javnim poduzećima koja su kreditni dužnici prema Federaciji BiH i s bankama koje bi preuzele, odnosno otkupljivale potraživanja. Nakon tih sastanka svakako ćemo izvijestiti o dinamici i procedurama vezano za prodaju potraživanja", kaže Milićević.