Novalić: Budžet FBiH faktor stabilnosti, a ne ekonomskog rasta

F
FENA
22.12.2015. u 12:52
12
28
Novalić: Budžet FBiH faktor stabilnosti, a ne ekonomskog rasta
12
Novalić: Budžet FBiH faktor stabilnosti, a ne ekonomskog rasta Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je obrazložio poslanicima Predstavničkog doma Prijedlog federalnog budžeta za 2016. godinu.
U odnosu na Nacrt budžeta, kazao je, da je Prijedlog budžeta uvećan za 65 miliona KM, te iznosi 2.598.862.123 KM.

"Prihodi od 65 miliona KM planirani su od prodaje tri privredna preduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio. Poslije Nove godine raspisat ćemo tender za ta preduzeća", rekao je Novalić.

Po njegovim riječima, prihodi privatizacije od 65 miliona KM, bit će raspoređeni u iznosu od tri miliona KM na transfer kapitalnim javnim preduzećima, u iznosu od 50 miliona KM drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO, a 11,5 miliona KM za trajno rješavanje smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Među tekućim transferima drugim nivoima vlasti i fondovima je i 50 miliona KM namijenjeno finansiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je povećanje za 30 miliona KM u odnosu na 2015. godinu.

Na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije planirano je 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim poduzećima za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

"Također, predvidjeli smo i 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona, a drugi 1.000.000 KM namijenjen je Federalnoj upravi policije radi jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije", rekao je Novalić.

Budući da je 2016. godine planirano donošenje zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih obveza za PIO za period od 1992. do 2014. godine, za ove potrebe je na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano 50.000.000 KM.

Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH planiran je iznos od 10.000.000 KM na ime početka aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja institucija Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru.

U Prijedlogu budžeta struktura rashodovne strane budžeta je odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

"Federalni budžet za narednu godinu je 94 posto fiksan, a samo šest posto varijabilan, te samo u tom procentu može služiti kao razvojni faktor", kaže Novalić.

Imajući u vidu da se ekonomski rast ne može razvijati u uvjetima socijalne nestabilnosti zaključio je da federalni budžet ne može biti faktor ekonomskog rasta, već jedino faktor stabilnosti, odnosno socijalne ravnoteže u društvu.

Fiskalna politika Vlade će i u 2016. biti orijentirana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom snaženju Federacije BiH.


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: