BiH
13

Predstavnički dom odobrio predloženi budžet FBiH za 2016. godinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu sa 60 glasova. Protiv je bilo 26 članova Doma.

Za većinsku podršku je trebalo najmanje 50 potvrdnih glasova.

Većinskom voljom Doma odobren je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Da bi budžet na vrijeme stupio na snagu, o njemu treba da se izjasni i Dom naroda te ga prihvati u istom tekstu kao Predstavnički dom. Nezvanično, Dom naroda će zasjedati početkom iduće sedmice.

Budžet je predložila Vlada FBiH. U odnosu na njenu varijantu, razlikuje se u detalju sadržanom u samo jednom od 39 amandmana koje je Vlada odobrila a podnijeli su ih poslanici Predstavničkog doma. Prihvaćeni amandman nalaže da 16 miliona KM namijenjenih kantonima za iduću godinu, kantoni mogu od raspoređenih suma izdvajati i općinama na vlastitom području.

Jednim od preostalih 38 amandmana koje Vlada nije prihvatila, a potom nisu dobili ni većinsku podršku u tajnom izjašnjavanju Predstavničkog doma, poslanici Saveza za bolju budućnost BiH tražili su da dvomilionska suma namijenjena za Finansijsku policiju FBiH bude smanjena gotovo za pola.

Vlada je predložila da budžet Federacije za iduću godinu ukupno iznosi 2.598.862.123 KM, za 65 miliona više nego kad je akt bio u nacrtu.

Federalni premijer Fadil Novalić je, obrazlažući budžet poslanicima, kazao da je tih 65 miliona planirano od prodaje tri privredna preduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio. Poslije Nove godine bit će raspisan tender, najavio je premijer.

Novinari su nezvanično saznali da je ovdje riječ o kompanijama: Bosnalijek, Sarajevo osiguranje i Fabrika duhana Sarajevo.

Po premijerovim riječima, od planiranih 65 miliona, tri će biti raspoređena u transfer kapitalnim javnim preduzećima, 50 miliona drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, a 11,5 miliona KM za početak aktivnosti na trajnom riješavanju smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Među tekućim transferima drugim nivoima vlasti i fondovima je i 50 miliona KM namijenjeno za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja u Federaciji, što je za 30 miliona KM više za ove namjene nego u 2015. godini.

Na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije planirano je 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim poduzećima za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

"Također, predvidjeli smo i 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona, a drugi 1.000.000 KM namijenjen je Federalnoj upravi policije radi jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije", rekao je premijer.

U Prijedlogu budžeta, struktura rashodovne strane je odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

"Federalni budžet za narednu godinu je 94 posto fiksan a samo šest posto varijabilan te samo u tom procentu može služiti kao razvojni faktor", rekao je federalni premijer.

Imajući u vidu da se ekonomski rast ne može razvijati u uvjetima socijalne nestabilnosti, zaključio je da federalni budžet ne može biti faktor ekonomskog rasta već stabilnosti odnosno socijalne ravnoteže u društvu.