BiH
5

Novaković: Dodikova odluka o Parlamentu BiH drastično ugrozila interese RS

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik Narodnog demokratskog pokreta u Predstavničkom domu BiH Momčilo Novaković rekao je danas u Banjoj Luci da je poslao otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, u kojem ga upozorava na štetnost njegove odluke da poslanici SNSD-a ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH sve dok ne bude smijenjen predsjedavajući Doma Šefik Džaferović.

"Ukoliko poslanici SNSD-a budu napuštali sjednice Parlamenta, RS ostaje bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava - entitetsko glasanje. U Parlamentu je potrebno deset poslanika koji će zaustaviti bilo koju odluku koja je štetna po interese RS. Na ovo sam upozorio i poslanike SNSD-a koji se ne slažu sa ovom Dodikovom odlukom, ali moraju da slušaju naloge stranke", rekao je Novaković.

Dodikova odluka, dodao je on, drastično ugrožava interese RS. Tom odlukom Dodik dijeli, istakao je Novaković, predstavnike iz RS na nivou BiH i slabi poziciju RS-a u zajedničkim organima.

"Bez obzira na naše različite političke opcije, smatram da mehanizam zaštite nacionalnog i entitetskog interesa mora biti iznad dnevno-političkih događaja, političkih inicijativa, pa, ako hoćete, i iznad naših sujeta", smatra Novaković.

Novaković je istakao da je ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić svojom ostavkom zapravo omogućio izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu.

"Zakon o Vijeću ministara je rekao da u slučaju da ministar podnese ostavku ili je spriječen da obavlja tu dužnost, poslove ministra obavlja zamjenik ministra. Svojom ostavkom Tučić je omogućio svom zamjeniku da potpiše saglasnost o izvozu oružja iz BiH u Ukrajinu. Očigledno je da je on htio da to omogući, a da ne bude odgovoran. Koliko je dozvola Tučić do sada potpisao? I da li će prihvatiti odgovornost ako njegov zamjenik nakon njegove ostavke potpiše tu saglasnost", pitao je Novaković.

Formiranje Vijeća ministara je, istakao je on, talac formiranja federelne vlasti. Pojedine zakulisne radnje i namjerne opstrukcije, naglasio je Novaković, dovode do odugovlačenja formiranja vlasti u FBiH, a samim tim i Vijeća ministara. Nakon izjava pojedinih političara u FBiH stiče se utisak da je sve opet na početku, smatra Novaković.