BiH
20

Milorad Dodik: Novi uslovi dovode u sumnju dobronamjernost EU

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić sukobili su danas na šestoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je sazvana na Dodikova zahtjev, a vezano za stavove o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je više nego važno da se NSRS odredi prema zajedničkoj izjavi, smatrajući da ona u određenim aspektima nije dobronamjerna.

"Rasprava o položaju RS povodom novonastalih političkih okolnosti je neophodna. Podržavam inicijativu da se BiH što prije nađe u EU i zahvalan sam EU što nam je pružila priliku da to učinimo što prije. RS nije protiv evropskih integracija i ovu inicijativu smatram dobronamjernom. Ali, uslovi za eventualni kandidatski status više nisu olakšani, nego su usložnjeni", rekao je Dodik.

Raniji uslovi su, dodao je on, rješenje problema Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije. Sada je za status kandidata, tvrdi Dodik, potrebno provesti čitav niz ekonomskih i socijalnih reformi, čime je dobronamjernost EU dovedena u sumnju.

"Postavlja se pitanje zašto se odustalo od rješavanja problema Sejdić-Finci kada su mehanizmi rješavanja ovog problema već bili prihvaćeni? Kako možemo smatrati dobronamjernim prošireni krug poslova koje moramo obaviti? Sada moramo da prihvatimo daleko šire okvire, a imali smo obećanja da možemo dobiti status kandidata ako riješimo Sejdić-Finci i mehanizam koordinacija, tako da ovo ne možemo smatrati popuštanjem EU", stakao je Dodik.

Dodik je još jednom ponovio da RS neće tolerisati teror visokog predstavnika i da nijedna odluka koja nije u interesu RS neće biti objavljena u Službenom glasniku RS.

"Predlažem da se izjava prihvati, ali smatram da trebamo raspravljati o tome kako ćemo sprovesti ove reforme. Neophodna je široka rasprava o tome kako ćemo implementirati predložene reforme. Mislim da Predsjedništvo BiH nije trebalo da koristi svoje kapacitete i da radi na ovoj izjavi, jer lako može doći do zloupotrebe nadležnosti. Ako se Predsjedništvo BiH uključi u praćenje i rad implementacije ove izjave, onda je to zloupotreba nadležnosti, a to treba spriječiti", smatra Dodik.

Dodik je izjavio kako i dalje misli da je zajednička izjava napisana u kancelarijama EU i da je dostavljana Predsjedništvu BiH, te da ono nije imalo komociju da bitnije utiče na sadržaj izjave.

"Znamo da nas čekaju teške reforme i ozbiljan put. Da li Parlament BiH usvajanjem ove izjave zadire u naše nadležnosti? Neophodno je da Parlament RS prethodno razmatra i u okviru svojih nadležnosti zauzme svoj stav povodom ove izjave. Nikada više ne smijemo olako shvatiti brzinu i bilo čije dobre namjere, moramo gledati samo dobro pozicioniranje RS. Smatram da bi bilo dobro da se u okviru onoga što možemo nazvati zajedničkim forumom RS na svim nivoima vlasti uspostavi jednomjesečni forum na kojem bi mogli zajednički razgovarati o svim poslovima i problemima", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da zajednička izjava čuva ustavnu poziciju RS, ali da istovremeno Bosnu i Hercegovinu čini bližom EU.

"Mislim da je ova ideja pozitivna. Predsjedništvo BiH je predložilo da napravi prvi korak, zato što je u pitanju politička izjava, a ne akt, a izjava ne proizvodi nikakve posljedice. Na sastanku sa političkim liderima je sve to objavljeno i nije bilo primjedbi. Radni materijal je svojevremeno poslan predstavnicima svih političkih partija, svi su poslali svoje komentare, a ja sam insistirao da ustanove iz RS budu oštrije u kritikovanju izjave i u slanju prijedloga", rekao je Ivanić.

On je dodao da je njegov uslov pri kreiranju ove izjave njegov uslov bio da Predsjedništvo BiH samo piše izjavu, a ne stranci, ali da se pripisanju vodilo računa da tekst izjave mora biti prihvatljiv i EU.

"Suština ove izjave je da nema ustavnih priomjena i da je sve u skladu sa postojećim ustavom. Sve eventualne promjene treba ostaviti za kasnije. Šta sa ovom izjavom mi dalje hoćemo - to je ključno pitanje. Izjavu treba treba usvojiti, jer u njoj nema ništa problematično. Nikada nije bilo zadiranja u ustavne nadležnosti RS", istakao je Ivanić.

Spisak predloženih reformi, dodao je Ivanić, mogu uraditi samo nadležne ustanove, vlade entiteta i Savjet ministara. Ministri inostranih poslova su, istakao je Ivanić, rekli da ova izjava nema nikakve veze sa ustavnim promjenama.

"Izjava neće dovesti do stvaranja novih ustanova i tu sam saglasan sa Dodikom. To se neće desiti dok ja sjedim u Predsjedništvu RS", bio je kategoričan Ivanić.