BiH
8

Bosić: Dodik ponovo baca prašinu u oči narodu

FENA
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je danas da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodikova, da se zalaže za "predsjednički sistem u RS", ponovo "bacanje prašine u oči narodu".

"Dodik je svjestan da od toga nema ništa i ta izjava služi isključivo kao pokriće za autokratsku vlast koju provodi već devetu godinu u RS-u. U proteklih osam godina je imao sve poluge vlasti u svojim rukama, a sada ispada kao da je problem što nije imao još više vlasti", ukazao je Bosić.

Situacija je suprotna, dodaje, jer je "upravo Dodikova autokratska vlast preko kadrova koji su morali biti bezrezervno poslušni vođi, dovela do jadnog stanja u kojem se nalazi RS".

"To nas samo utvrđuje u uvjerenju da je veoma opasno za narod da se sva vlast koncentriše u rukama jednog čovjeka. I bliža i dalja istorija Srba na ovim prostorima je dokaz da nas autokratsko društvo ne vodi u prosperitet i budućnost", ističe predsjednik SDS-a u pisanoj izjavi.

Svima je jasno, naglašava, da je ideja da predsjednik RS-a istovremeno bude i član Predsjedništva BiH nesprovodiva i da služi isključivo kao Dodikov pokušaj da kaže da samo on može da brani interese RS-a, a da su svi ostali "strani plaćenici".

"Ovakva politička nervoza je posljedica rezultata izbora koji su doveli do toga da je Dodik izgubio značajan dio političkog uticaja koji je ranije imao", ističe Bosić.

Ukazuje i da je Dodikov napad na prijedlog zajedničke izjave koji je ponudilo Predsjedništvo BiH nastavak politike napada na sve što nije politika konflikta u BiH.

"Napada se svaki zračak svjetla ili naznaka optimizma" ocjenjuje Bosić i dodaje da je zajednička izjava "samo deklaracija spremnosti da pokušamo da izađemo iz blata u koje smo svi veoma dugo zaglibljeni".

"To je najmanje što je EU mogla tražiti od BiH i mi ne vidimo nikakav problem u prijedlogu Predsjedništva. Ja sam siguran da će i Dodik na kraju morati da podrži tu izjavu. U suprotnom bi sam sebe još jednom definisao kao kočničara bilo kakvog napretka. Mi biramo put dogovaranja oko zajedničkih interesa, a ne nastavak daljih političkih konflikata koji nas drže zarobljene u prošlosti. Jedini Dodikov argument protiv izjave je što on nije učestvovao u pravljenju prijedloga. Dodik je s Pavićem i Đokićem definisao svoj prijedlog zajedničke izjave koji u prvi plan stavlja rješavanje tzv. hrvatskog pitanja. Tako Dodik opet izigrava većeg katolika od Pape s obzirom da ispada da je njegova briga za status Hrvata u BiH deklarativno veća čak i od brige samog hrvatskog člana Predsjedništva koji je dogovarao zajedničku izjavu", naveo je lider SDS-a Mladen Bosić u pisanoj izjavi.