Zvanični dokument
12

Nova većina u Kantonu Sarajevo mijenja kandidate za ministre: Iz igre ispali Mačkić i Mušić

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Goran Mačkić i Tea Mušić, koji su ranije predloženi za ministra privrede odnosno ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, ipak neće biti kandidati nove većine u Kantonu Sarajevo za ove funkcije.
Naime, predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik (SDA) uputio je kandidatu za premijera KS Mariju Nenadiću (SBB) nova dva imena za ove funkcije.

Tako su sada kandidati za ministra privrede Draško Jeličić, aktuelni pomoćnik direktora Službe za zajedničke poslove Vlade FBiH, a za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić, šefica Odsjeka za finansijsko-računovodstvene poslove Sektora za finansije i nabavku policijske opreme Agencije za policijsku podršku BiH.

S druge strane, imena ostalih kandidata za ministre u Vladi Kantona Sarajevo ostaju ista.

Kada je riječ o Mačkiću, koji je prijedlog DF-a, za njega su se u posljednje vrijeme vezale određene kontroverze. Mačkić je politolog koji je vlasnik pivnice u Banjoj Luci koja se zove "Tri paprike".

Predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković poručio je tada da će od kandidata DF-a za ministra privrede KS Gorana Mačkića, a koji dolazi iz Banje Luke, tražiti da iznese svoje viđenje agresije na BiH, kaže šta misli o genocidu u Srebrenici i 9. januaru.

Nakon što je Komisija za imenovanje Skupštine Kantona Sarajevo odbila dati saglasnost za nove ministre, a prije svega problematizirajući kandidaturu Gorana Mačkića (DF), javio se i Mačkić kazavši da su njegovi stavovi normalni.

Danas se saopćenjem oglasio Mačkić kazavši da je odlučio povući svoju kandidaturu na ponuđenu funkciju.