Uoči sjednice u Beogradu
2

Nova bruka na međunarodnoj sceni: BiH nije platila članarinu u Interparlamentarnoj uniji

A. P.
Saša Magazinović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: I. Š./Klix.ba)
"Nakon brukanja u Vijeću Evrope, vladajući su nastavili nizati 'uspjehe' na međunarodnoj sceni", objavio je danas zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.
"Posljednje vijesti kažu da je Izvršni odbor Interparlamentarne unije (IPU), najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, razmatrao suspenziju BiH zbog neplaćanja članarine", napisao je na Twitteru ironično "čestitajući" vlastodršcima za još jedan blam koji su priredili našoj zemlji. Skupština Interparlamentarne unije počinje danas u Beogradu, a prisustvovat će joj, kako je najavljeno, više od 2.000 učesnika, među kojima će se naći i 80 predsjednika parlamenata i 60 potpredsjednika te drugih partnera iz UN i civilnog društva cijelog svijeta.

Zasjedanje će trajati do 17. oktobra, a danas će ga u Centru "Sava" svečano otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

BiH će, o trošku građana, u Beogradu predstavljati delegacija Parlamentarne skupštine BiH koju predvode zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić.

Upravo oni kao članovi SNSD-a su među predvodnicima blokade rada državnog parlamenta koji ne održava sjednice od decembra 2018. godine, zbog čega nikada nije imenovan novi saziv delegacije PSBiH u IPU, baš kao ni predstavnici BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Podsjetimo, u junu ove godine BiH je propustila i zadnji rok da predloži delegaciju u Vijeću Evrope, tako ne može učestvovati u radu njegove Parlamentarne skupštine, a samim tim ne može ni glasati u ovom tijelu. Tako je BiH postala jedina članica Vijeća Evrope kojoj je ovo pravo uskraćeno.

Kada je riječ o aktuelnom plenarnom zasjedanju najveće i najstarije globalne parlamentarne organizacije IPU, koja ove godine obilježava 130 godina postojanja i rada, iz Parlamentarne skupštine BiH je ranije najavljeno obraćanje Nebojše Radmanovića, kao i brojni bilateralni susreti.

Zasjedanje će biti posvećeno ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne saradnje, a ostaje da vidimo kakve poruke će IPU imati za Bosnu i Hercegovinu.