Saznaje Klix.ba
200

BiH ostala bez prava glasa u Vijeću Evrope, naredna šansa će se ukazati za sedam mjeseci

A.D.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH jučer održala sjednice i imenovala bh. delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), na sinoćnjem zasjedanju PSVE-a dobili bismo šansu da učestvujemo u radu ove evropske institucije.
Budući da se to nije desilo, delegati Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope jučer nisu ni riječi potrošili o BiH, dok su Rusiji, koja je ispunila ovaj uslov, vratili pravo glasa koje joj je oduzeto prije pet godina zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Izvori portala Klix.ba pojasnili su da je BiH definitivno propustila da predloži delegaciju do jučer, dakle finalnog roka te tako ne može učestvovati u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a samim tim ne može ni glasati u ovom tijelu. Tako je BiH postala jedina članica Vijeća Evrope kojoj je ovo pravo uskraćeno.

"Kako sada stvari stoje, tako će ostati do januara iduće godine, kada se uobičajeno potvrđuju mandati svih delegacija za tekuću godinu. Znači, prva naredna šansa za parlamentarnu delegaciju BiH da učestvuje u radu PSVE će se ukazati tek za nekih sedam mjeseci", kazao nam je naš sagovornik iz Strazbura.

Inače, delegati SNSD-a i HDZ-a jučer su bojkotovali jedinicu Doma naroda PSBiH koju je sazvao predsjedavajući Bakir Izetbegović. Iz SNSD-a su ovo pravdali činjenicom da do formiranja novog Vijeća ministara BiH ne žele učestvovati u radu Parlamenta, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović Izetbegoviću spočitao da se radi o jednostranom potezu sazivanja sjednice Doma naroda PSBiH.

"Očekivao sam da Borjana Krišto (HDZ) sazove sjednicu Zastupničkog doma, jer ako ovo nije situacija za koju je takvo nešto trebalo uraditi, onda ne znam. Jedna strana nije dovoljna da stvari povede u pravom smjeru. Kada bi se u ovoj zemlji svi držali bazičnih stvari poput Ustava, zakona i preuzetih obaveza, svi bi bili sretniji, ali u ovoj zemlji se to ne poštuje i to ne radi strana koju ja predstavljam", rekao je jučer Izetbegović.