BiH
40

Nova ambasadorica SAD-a uskoro stiže u BiH

Piše: M. N.
Maureen Elizabeth Cormack
Maureen Elizabeth Cormack
Američki Senat prihvatio je prijedlog predsjednika Baracka Obame i imenovao Maureen Elizabeth Cormack za ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Kako saznaje Klix.ba, ambasadorica bi uskoro trebala stići u Sarajevo.

Obama je Cormack predložio krajem prošle godine, kada je otišao tadašnji ambasador Patrick Moon. Dužnosti otpravnika poslova od 24. augusta prošle godine obavlja Nicholas Hill.

The Washington Post objavio je kako ambasadorica "može pakovati kofere i rezervisati let, nakon višemjesečnog iščekivanja odluke".

Maureen Elizabeth Cormak je rođena 1957. godine. Diplomirala je na Univerzitetu Illinois, a magistrirala na Univerzitetu Chicago 1989. godine. Tada je počela raditi za State Department. Većinu karijere provela je radeći u inozemstvu. Radila je kao direktorica Američkog centra u Južnoj Koreji i Poljskoj. Sredinom 1990-ih vratila se u Washington, gdje je radila evropske kadrovske poslove za bivšu Informativnu agenciju SAD-a. Cromack je 1999. godine bila u Francuskoj kao zamjenica kulturnog atašea u Ambasadi SAD-a u Parizu i prvi konzul American Presence posta u zapadnoj Francuskoj.

U Južnu Koreju vratila se 2002. godine kao ataše za medije u Ambasadi u Seulu i na toj funkciji ostala je do 2005. godine. Potom je radila u odborima Domovinske sigurnosti i vratila se u State Department na funkciju zamjenice direktora Ureda za odnose s Korejom. Trenutno je zamjenica koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe pri Državnom tajništvu.

U braku je sa građevinskim inžinjerom Williamom koji također radi u State Departmentu. Imaju troje djece, Elizabeth, Margaret i Williama.