|

Ambasadorica Cormack sutra dolazi u Sarajevo

Ambasadorica Cormack sutra dolazi u Sarajevo
0
F
FENA
12.1.2015. u 10:08
29
komentara
0

dijeljenja
Ambasadorica Cormack sutra dolazi u Sarajevo Maureen Elizabeth Cormack
Nova američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack trebalo bi da sutra doputuje u BiH, potvrđeno je Agenciji FENA iz diplomatskih izvora.
U svojoj nedavnoj poruci upućenoj građanima BiH putem društvenih mreža, ambasadorica Cormack je naglasila da su Sjedinjene Američke Države već dugo odani prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

- Radujem se da će raditi s vama i našim evropskim partnerima da bismo vratili BiH na pravi put priključenja Evropskoj uniji i NATO savezu - kazala je tom prilikom ambasadorica.

U poruci građanima BiH naglasila je da su SAD i dalje odlučne da budu najjači partner BiH na putu priključenja Evropskoj uniji i NATO savezu.

Kao američka diplomatkinja radila je u Poljskoj i Južnoj Koreji kada se, kako je istaknula, lično upoznala sa izazovima s kojima se zemlje u tranziciji moraju suočiti, a tokom boravka tamo direktno je komunicirala s građanima tih zemlja da bih čula njihovo mišljenje.

- BiH je raskršće kultura i jedva čekam da se upoznam sa svima njima. Moja porodica je obogaćena miješanjem različitih kultura iz Irske, Engleske, Njemačke i Škotske. Moj suprug Bill i ja ćemo uskoro doći u Sarajevo. Jedva čekam da putujem po cijeloj BiH i upoznam i zemlju i ljude - zaključila je Cormack.

Novoimenovana ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Elizabeth Cormack 6. januara u Washingtonu je položila zakletvu, a ceremoniji su prisustvovali brojni zvaničnici State Departmenta.

Sjedinjene Države nisu imale ambasadora u BiH od kraja augusta 2013. kada je sa dužnosti otišao Patrick Moon, budući da se na potvrdu imenovanja Mauren Cormack, koju je nominovao predsjednik Barack Obama, dugo čekalo u Senatu SAD-a, što je bio slučaj i s više od 50 drugih kandidata za ambasadore.

Senat je njeno imenovanje konačno potvrdio u novembru prošle godine.

Od odlaska Patricka Moona dužnost otpravnika poslova obavljao je Nicholas Hill.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...