BiH
18

Nova ambasadorica SAD-a u BiH: Čast mi je nastaviti jačati vezu između SAD-a i BiH

Piše: E. G.
Maureen Elizabeth Cormack (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Maureen Elizabeth Cormack (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nova ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack stigla je u poslijepodnevnim satima danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Kako je kazala, već sutra ujutro će otići u Ambasadu SAD-a u sarajevu te preuzeti dužnost.

"Drago mi je što sam konačno u Bosni i Hercegovini. Dugo sam čekala ovaj trenutak da dođem. Jučer sam bila u Briselu, gdje sam imala konsultacije sa predstavnicima Europske unije i NATO-a, naravno da bi što spremnija dočekala svoje zadatke ovdje u smislu aspiracija BiH na njenom euroatlanskom putu", kazala je Cormack.

Budući da je u proteklih 18 mjeseci vodio poslove u Američkoj ambasadi, Cormack je zahvalila na tome otpravniku poslova Nicholasu Hillu koji je, kako je kazala ambasadorica, za to vrijeme uradio izvrstan posao.

"Spremna sam i namjeravam nastaviti slijediti politiku koju su oni ovdje u Ambasadi promovirali. Iznimno mi je drago, i jedva čekam da upoznam što je moguće više građana BiH", kazala je nova ambasadorica.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Novinarima je predstavila i supruga Williama, kao i kćerku Margareth, koji su doputovali s njom u Sarajevo.

"što se mene tiče, moj odmor je gotov i jedva čekam da počnem raditi. Sutra ću odmah otići u Ambasadu. Na ceremoniji kada sam polagala zakletvu rečeno je da postoji jedinstvena historijska veza i spona između BiH i SAD-a. Iznimno sam počastvovana što sam ja ta koja će nastaviti raditi na izgradnji i jačanju tih veza. Mediji imaju ključnu ulogu u onome što mi radimo, nadam se da ću imati priliku nastaviti raditi sa svima vama", kazala je Cormack prilikom susreta i upoznavanja s novinarima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.